Soós Andrianna szerint 2023-ra el kellene érni azt a szintet, hogy az ápolók is megkapják az orvosi bérek 50-80 százalékának megfelelő fizetést, ugyanis ilyen feltételekkel egyre csak fogyni fog a munkaerő, amiből már most is óriási a hiány.

Béremelés

Legalább 50 százalékkal kellene megemelni az egészségügyi szakdolgozók és a műszak személyzet bérét is – erről beszélt Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában. Hozzátette: 2023-ra el kellene érni azt a szintet, hogy az ápolók is megkapják az orvosi bérek 50-80 százalékának megfelelő fizetést. Hiszen a feladat, a munkakörülmény, a lelki és fizikai terhelés, de a felelősség is hasonló – hangsúlyozta a figyelmet Soós.

A bejelentett 30 százalékos béremelés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ez valójában csak 20 százalékot jelent. A következő 4 év béremeléseire vonatkozó 2018-as döntés ugyanis az akkori fizetésekhez mérve írja elő az emelést, nem pedig az adott évben éppen aktuális fizetésekből kiindulva – magyarázta az elnök. Ezért van, hogy sok ember most csalódott, mert úgy értették, hogy a mostani fizetéshez mérten kapják a 30 százalékot – tette hozzá.

Soós elmondása szerint egyébként a kezdő szakdolgozók a 250 ezres bruttó bérminimumhoz közeli fizetést kapnak, de azok sem keresnek sokkal többet, akik 30 éve a szakmában vannak. „Nagyjából 50 ezerrel keresnek többet. Ha nagyon magasan képzettek, akkor 100 ezerrel, és csak túlmunkával lehet ennél többet keresni” – mutatott rá Soós.

Negyedik hullám

A romló járványadatok kapcsán az elnök úgy fogalmazott: „nagyon vigyázzunk, hogy lehetőség szerint ne kerüljünk kórházba”, elmondása szerint ugyanis óriási munkaerőhiány uralkodik az egészségügyben. Az új jogviszony miatt is elment több ezer ember, a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele miatt pedig további 2-3 ezer eshet ki a rendszerből – figyelmeztetett Soós. Egyre rosszabb ellátásra készül mindenki – tette hozzá.

Azt mondta, a 40 órás munkaidőt véve alapul több tízezer emberre lenne szükség, jelenleg ugyanis van, aki 60-70 órát dolgozik egy héten. „Ilyen feltételekkel nem jönnek ide, vagy ha mégis, nagyon gyorsan elmennek” – nehezményezte Soós.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!