A minimálbér szja-mentességére és az alacsony fizetések adóterhének csökkentésére terjesztett be törvényjavaslatot az MSZP-s Korózs Lajos, de ez a fideszes többségű gazdasági bizottságon nem jutott át. Ahogy Komjáthi Imre Facebook posztjában közzétette, majdnem 2,5 millió magyar adófizetőn segített volna a változtatás az MSZP számításai szerint.

A képviselők azzal érvelnek, hogy a minimálbérért dolgozók fizetése egyre inkább leszakad az európai átlagtól, ennek ellenére „a legkisebb kereseteket Európa egyik legnagyobb adóterhelése sújtja”. A magyar minimálbér utolsó éves emelésénél – ahogy azt az indítvány indoklásában olvasható – az élelmiszerek kétszer jobban drágultak.

A minimumból már nem szabad elvenni.

Ezt a jelmondatot követve terjesztette elő az MSZP a törvényjavaslatot, melynek értelmében adójóváírással biztosítanánk a minimálbér szja-mentességét. Ezzel 25.110 forinttal több maradna a minimálbérét dolgozóknál havi szinten. Ez egy évben több mint 300 ezer forintot jelentene. Emellett, az adójóváírás a magasabb fizetéseknél is megjelenne, sávosan csökkenne a mediánbérig, ami jelenleg 321 ezer forint. A változtatás 2 millió 250 ezer adófizetőn segíthette volna.

A fideszes többségű gazdasági bizottság mégis leszavazta az indítványt. A biztossági ülés után Korózs és Komjáthi közösen beszélt az elkaszált indítványról.

Az akkor még MSZP-s Szakács László májusban ígéretet tett a minimálbér adómentességére, de az ellenzéki összefogás Közös Alap programjába ez még nincs benne.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!