Januártól tovább nő az Orbán-kormány által 2011-ben köztestületté nyilvánított Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életjáradéka, a rendes tagoké 45 ezerrel, 455 ezer forintra, míg a levelező tagoké 13,9 ezerrel 340 ezer forintra. Ezzel utoléri az életjáradékok összege az Magyar Tudományos Akadémia tagjainak és doktorainak tiszteletdíját.

Jövőre is növekszik a központi költségvetési támogatásból fenntartott Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjainak folyósított életjáradék összege - derül ki az Orbán Viktor miniszterelnök által kedden aláírt kormányrendeletből. A havi életjáradék összege rendes tag esetében az idei 410 ezer forintról 455 ezerre, míg levelező tag esetében 340 ezerről  353 900 forintra növekszik 2022. január elsejétől. Ezzel több év alatt, de elérte az "ellenakadémiának" is nevezett MMA-tagok életjáradékának összege a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagjainak és az MTA doktora címmel rendelkezőknek a havi tiszteletdíját.

A művészjáradék élethosszig tartó juttatás. Az MMA havi művészjáradékot folyósít a 65. életévüket betöltött tagjainak, akik részesültek már különböző állami (érdemes és kiváló művész, babérkoszorú, népművészet mestere díjak mellett különböző építészeti díjak, művészet- és közművelődési igazgatási, művészet- és  közművelődés-elméleti elismerések), a kultúráért felelős miniszter által vagy az MMA által adományozott díjakban.

Az MMA a 2021. második negyedéves jelentése szerint ezen időszakban 262 tagnak mintegy 311,4 millió forint értékben életjáradékot és 10,2 millió egyéb juttatást fizetett ki. (Az első negyedévben 265 tagnak, míg egy évvel korábban 281 tagnak folyósítottak életjáradékot.)

Az elhunyt tag után a házastársa vagy élettársa ideiglenes özvegyi ellátást kap öt évig, ennek összege az életjáradék 25 százaléka, míg a gyerekének árvaellátásként az özvegyi ellátás összegének felét folyósítják. (Ezek az összegek is azonosak az MTA-tagok és MTA-doktorok hozzátartozóinak folyósítható összegekkel.)

Az MMA-ról szóló törvény szerint a művészjáradék havi mértéke az öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének (jelenleg 28 500 forint) 425 százaléka lehet (121,1 ezer forint). A kormány azonban 2013 óta külön rendeletben, illetve rendeletmódosításokkal ennél magasabb összegben határozza meg az életjáradék összegét.

Forrás: napi.hu