A kiegészítő emelés azokat illeti meg, akik jogosultak voltak a 2021. januári nyugdíjemelésre; mértéke 1,2 százalék - írja az ado.hu.

A Magyar Közlöny 2021.október 6-i 184. számában kihirdetésre került az 567/2021. (X. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) a nyugellátások és egyes más ellátások 2021. november havi kiegészítő emeléséről.

A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§-a szerint ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább egy százalékponttal meghaladja a tervezett fogyasztói ár növekedésnek az éves januári nyugdíjemelésnél figyelembe vett mértékét, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

A kiegészítő emelés azokat illeti meg, akik jogosultak voltak a 2021. januári nyugdíj emelésre.

A kiegészítő nyugdíjemelés mértéke 1,2 százalék.

Ha a jogosult több nyugdíjemelésre jogosító nyugellátásban, vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban is részesül, a kiegészítő nyugdíjemelést ezen ellátásokra külön-külön kell kiszámítani.

Az özvegyi nyugdíj, illetve a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni.

Nemzetközi vonatkozású nyugdíjaknál (szociális biztonsági tárgyú nemzetközi szerződés vagy szociálpolitikai egyezmény alapján megállapított, a Kormányrendelet alapján emelendő ellátás esetén) a magyar szerződő felet terhelő ellátásrészt, illetve ellátást kell emelni.

A kiegészítő nyugdíjemelésre jogosultakon (saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, és a nyugellátásokkal egy tekintet alá eső ellátásokban részesülők) túl részesülnek a kiegészítő emelésben fenti Kormányrendeletben meghatározott más ellátások jogosultjai is.

Így megilleti a kiegészítő emelés a,korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, polgármesterek közszolgálati járadékában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatásban, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti,valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatásában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatásban, a hadigondozásról szóló törvény alapján a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokban, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kormányrendelet alapján a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokban, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban, házastársi pótlékban, vagy házastárs után járó jövedelem pótlékban részesülőket is.

A Kormányrendelet alapján emelendő, 2021. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítania a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának. a 2021 évi folyósítási naptárban meghatározott időpontban.

A 2021. január-október hónapokra járó kiegészítő emelés összegét, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A Kormányrendelet rendelkezik néhány további ellátás emelendő összegéről is. Így például a rokkantsági járadék havi összege az eddigi 40.555forintról 41.045 forintra emelkedik.

A 2021. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról az 568/2021. (X.6.) Kormányrendelet rendelkezik.

Forrás: ado.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!