Több szektorban is emelkednek a bérek januártól. Ezt Orbán Viktor jelentette be reggeli rádióinterjújában. Az LMP szerint csak osztogatásról van szó a választások előtt. A pedagógusok bérével kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: jövőre 10 százalékos emelés lehetséges. A Pedagógusok Szakszervezete ezt felháborítóan kevésnek tartja. Az ATV Híradójának riportja.

„2022 január elsejétől megemeljük az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét hússzal, a szociális világban dolgozókét húsz százalékkal, és a kultúrában dolgozókét is megemeljük húsz százalékkal” – hangzott el Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna azt mondta: ez az emelés kevés, amit korábban már levélben is jeleztek Orbán Viktornak.

„Januártól legalább ötven százalékkal kellene emelni a szakdolgozók bérét mindezekre tekintettel. 2023-ra pedig el kellene érni, hogy az a bérarány, ami volt korábban az orvosok és az ápolók között, az visszaálljon, tehát, hogy egy képzett dolgozó ötven százalékát elérje egy orvos fizetésének” – fejtette ki Soós.

Az LMP szerint a Fidesznek először elnézést kell kérnie a szociális ágazat dolgozóitól, majd meg kell adni nekik az egyszeri félmillió forintos bérkiegészítést. Ezek hiányában félő, hogy csak osztogatásról van szó, és Orbán Viktor a lehetséges választási győzelme után újra megfeledkezik majd a szektorról.

„Ez fölháborító” – ezt már Szabó Zsusza, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta a pedagógusok tíz százalékos tervezett béremeléséről. Szabó szerint ez tárgyalási alapnak is kevés.

„Senki nem marad meg a pályán, menekül minden fiatal, kevesebb munkával, kevesebb felelősséggel sokkal több pénzt keres. Amit Orbán Viktor bejelentett, az csak arra alkalmas, hogy még többen tűnnek el az oktatásból”

 – fogalmazott a PSZ elnöke.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője úgy látja: a tanárok egyelőre nem kapnak semmit, noha a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely ezt megígérte.

"Szégyen, hogy Orbánék a pedagógus bérekkel szórakoznak. Nem lehet azokon az embereken spórolni, akik a gyermekeinket,a jövő generációját nevelik” – nyilatkozta híradónknak Barkóczi.

Orbán Viktor a rádióinterjúban arról is beszélt, hogy tud a két nagy pedagógus-szakszervezet közös sztrájkbizottságáról, azt ígérte, hogy egyeztetni fog.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!