A pedagógusoknak azonban nem jár még béremelés. Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát a harmadik dózissal, a jövő héten ő is így tesz - írja a HVG.

 Több mint 800 új vírusfertőzött egy nap alatt – ezzel kezdte az interjút Nagy Katalin műsorvezető, aki arról kérdezte Orbán Viktort, mit gondol arról a javaslatról, mely szerint az Európai unióban egyes helyeken 100 eurót fizetnének minden beoltottnak. A miniszterelnök mindenkit emlékeztetett arra, hogy ősszel több a megbetegedés, és csak az oltással lehet védekezni ellene. Aki nem oltatja be magát, veszélyben van – tette hozzá. Orbán szerint a magyarok komoly, felelősségteljes emberek, ezért nálunk nem szükséges pénzzel támogatni az oltást.

"Mindenkinek azt tanácsolom, hogy a harmadik oltást is kérje" – mondta Orbán, aki megerősítette, hogy a jövő héten őt is beoltják a harmadik dózissal.

Az európai rezsipánikra terelődik a hangsúly, melyről Orbán Szlovéniában nemrég azt mondta, hogy ezért Brüsszel is felelős. A kormányfő magyarázatában ismét a baloldali kormányokra terelte a hangsúlyt, akik szerinte mindig megengedik a nemzetközi cégeknek, hogy árat emelhessenek. Szerinte ha a Fidesz-kormány is így tett volna, akkor ma havi 32 ezer forinttal többet kellene fizetni egy átlagos magyar családnak az energiáért.

Brüsszel találta ki , hogy a klímaváltozás ellen az energia árának emelésével kell harcolni. Ők szándékosan emelik az árakat, pont az ellenkezőjét gondolják, mint a magyarok. Vissza kell vonni a brüsszeli döntéseket – mondta Orbán, aki szerint ahol most vannak a gázárak, 2035-ben kellene lennünk. Ez egy komoly szakmai, politikai hiba – mondta.

"Brüsszel most nem a megoldás, hanem maga a probléma" – mondta Orbán, aki szerint a lengyelekkel és a csehekkel együtt követeljük, hogy vonják vissza azokat a szabályokat, melyek a magas energiaárakért felelősek. A két hét múlva esedékes csúcstalálkozón napirendre fogják tűzni a rezsiárakat, és a három ország akkor is ki fog tartani véleménye mellett.

 A magyar gazdaságra terelődik a szó, mely Orbán szerint képes volt arra, hogy elérje a járvány előtti szintet. Ez azért történhetett meg, mert a magyar emberek dolgoztak, ideértve a munkásokat, a mérnököket és a gazdasági minisztert is.

Béremelések jönnek

A nyugdíjasok ennek köszönhetően kapják meg novemberben a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, az adóhivatal vissza fog adni 600 milliárd forintot: 1,9 millió családnak visszaadják azt az adót, amit a 2021-es évben befizettek.

Orbán bejelentette azt is, hogy 2022. január elsejétől béremelés jön: az ápolók bérét 21, a bölcsődei dolgozók és a szociális munkásokét 20, a kulturális szektorban dolgozókét szintén 20 százalékkal emelik meg.
Tárgyalnak a 13. havi nyugdíjról is és a minimálbér emeléséről.

A pedagógusok ugyanakkor egyelőre nem kapnak béremelést, mert Orbán szerint "hitelből nem lehet bért emelni, ezért nem tudnak egyszerre mindenkinek több fizetést adni". Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre valamikor tízszázalékos fizetésemelést kapjanak, amit 2023-ban egy nagyobb arányú emelkedést követhet.

Tárgyalni fognak a tanárokkal, akik „most épp sztrájkra készülődnek”.

A miniszterelnök elismerte, hogy vékony jégen áll a magyar gazdaság, mert az államadósság 70-80 százalékos. A következő évek nehéz munkája lesz, hogy ezt levigyék 50 százalék körüli szintre.

„Nem akarom, hogy Magyarország belecsússzon az adórabszolgaság sorába” – mondta.

Azt Orbán nem tartja fairnek, hogy bár Magyarország megegyezett Brüsszellel, hogy közösen vesznek fel hitelt, az országok pedig megkapják a rájuk eső részt az „LMBTQ-lobbi miatt” ezt mi még nem kaptuk meg.

„Mi köze van ennek a gazdasághoz? Az unió túlterjeszkedik azokon a jogkörökön, amik megilletik” – mondta Orbán, aki szerint ezt a pénzt pótolni kell, ezért vették fel a rekordösszegű hitelt.

Sokakat meglepett, hogy Karikó Katalin nem kapott Nobel-díjat, Orbán erről annyit mondott, hogy „ez a mi lelkesedésünket nem lohasztja le, Karikó Katalin a mi hősünk, sok millió ember életét mentette meg”.

Orbán emlékeztetett, hogy a magyar szeret nemzetközi elismerést kapni, és elárulta, hogy fiatal magyar szakmunkások nemrég taroltak egy nemzetközi versenyben. A magyarok klasszikus szakmákban bizonyultak a legjobbaknak: bútorasztalos, fodrász, kertépítő, majdnem 20 fiatal nyert díjat, akiknek a miniszterelnök ezúttal is gratulált.

„Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasokon múlik, a világ legjobb munkásai Magyarországon kell hogy legyenek, máshogy nem tudunk a világ gazdaságának élvonalában lenni” – tette hozzá.

 Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!