Előzetesen 0,7 százalékos kompenzációt vártak, ezzel szemben a kormányrendeletben már 1,2 százalék szerepel.

Megjelent a kormányrendelet a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről és a nyugdíjprémiumról.

A rendelet szerint a tervezettnél nagyobb infláció miatt a kompenzáció 1,2 százalék lesz, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal. „A 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2021 novemberére járó ellátással egyidejűleg” fizetik ki.

24.hu számítása szerint ez az emelés magasabb a kötelezőnél, azt ugyanis az első nyolchavi infláció, valamint a már végrehajtott nyugdíjemelés (3,6%) különbözetéből kell levezetni. Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3% volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy kompenzáció 0,7 százalékpont lesz. Ehhez képest ez a pótlólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, gyakorlatilag a kormány 4,8%-os idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Az emelés kiterjed egyebek közt minden, idén január 1-től már emelt öregségi, özvegyi, szülői nyugdíjra, árvaellátásra, mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékra, korhatár előtti ellátást, rokkantsági és rehabilitációs ellátásra, baleseti járadékra. A szerda este kihirdetett jogszabály összesen 27 ilyen jogcímet sorol fel. Ha valaki többfélére jogosult, az emelés mindegyik járandóságra vonatkozik. Ennek megfelelően emelték a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj együttfolyósítási összeghatárát.

A másik rendelet egységesen 80 000 forint nyugdíjprémium kifizetéséről szól a gazdasági növekedés alapján, szintén a felsorolt járadékfajtákra, vagyis nem csak a szorosan vett nyugdíjakra. Ez a maximum, amit a törvény megenged, vagyis akinek alacsony a nyugdíja, az a vártnál többet kap. Ezt is novemberben fizetik ki.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!