Nem tér el nagyon a normál szabályoktól a kormány a nyugdíjasoknak bejelentett osztogatásban, a legnagyobb tétel az lehet, ha kifizetik a teljes 13. havi nyugdíjat a korábban tervezet kétheti pluszjuttatás helyett.

Sosem látott pénzesőt helyezett kilátásba a nyugdíjasoknak Orbán Viktor miniszterelnök a következő hónapokra. Ha a kormányfő ígéretei maradéktalanul teljesülnek, akkor egy átlagnyugdíjas, aki jelenleg havi 148 450 forintot kap, összesen 245 500 forinttal lesz beljebb jövő februárra. Ez úgy jöhet össze, hogy

  • novemberben érkezik a 80 000 forintos nyugdíjprémium,
  • 12 500  forint a nyugdíjkorrekció,
  • és jövő februárban (figyelembe véve a 3 százalékos jövő évi nyugdíjemelést) csaknem 153 000 forint érkezhet a havi nyugellátáson felül, ha tényleg a teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik.

Túlzásba esik, aki ezek közül valamennyi tételt a választás előtti osztogatások közé sorolja, hiszen a nyugdíjprémiumot és a –korrekciót törvény írja elő, bizonyos makrogazdasági mutatók alakulásától függően. Nem kötelező viszont mindenkinek a nyugdíjprémium maximumát (80 ezer forintot) kifizetni. Ami pedig a 13. havi nyugdíj visszaépítését illeti, azt csak tavaly határozta el a kormány, de azóta gyorsított az ütemezésen: az eredeti tervek alapján félhavi volna esedékes februárban, ám a miniszterelnök nemrég már azt pendítette meg, hogy a teljes havi érkezik a számlára .

Volt 435 ezer ember, akinek kevesebb járt volna, de a magyar gazdaság olyan jól áll, hogy futja rá

– így indokolta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban, hogy 80 ezer forint nyugdíjprémium érkezik novemberben. Ez a nyugdíjtörvény alapján adható legmagasabb összeg, és a kormányfő szavaiból az derült ki, hogy mindenki a maximumot kapja. Vagyis felülírják a nyugdíjtörvény nyugdíjprémiumra vonatkozó szabályát, annak számítási módszere alapján ugyanis a kisnyugdíjasoknak 80 ezernél kevesebbet adhatnának.

A prémiumot úgy kell  kiszámítani, hogy a november havi nyugdíj összegének negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot meg kell szorozni a gazdasági növekedés 3,5 százalékot meghaladó részével. Vagyis, akiknek a 80 ezer forintot eléri vagy meghaladja a nyugdíjuk, azok kaphatják meg a maximális prémiumot, akiknek viszont 80 ezer forintnál kevesebb a nyugdíjuk, azoknak arányosan kevesebb a prémiumuk is. A kisnyugdíjasok az előző években rendre kevesebbet is kaptak, mint a többiek, hiába nehezményezték a nyugdíjas szervezetek évről évre, hogy a leginkább rászorulókat bünteti a rendszer. Most viszont – a miniszterelnök bejelentése alapján – egységesen 80 ezer forintot folyósítanának, azaz a kisnyugdíjasok sem kapnának a maximumnál kevesebbet.

A nyugdíjtörvény szerint a prémium akkor jár, ha 3,5 százalék felett alakul a várható gazdasági növekedés.

Ez az idén ennél biztosan jóval magasabb lesz, főként a tavalyi, koronavírusos gyenge bázis miatt. A második negyedévben bőven 17 százalék feletti növekedést jelentett a statisztikai hivatal, az egész évre pedig 8 százalék körüli GDP-bővülést valószínűsítenek az elemzők. A most bejelentett 80 ezer forintból az olvasható ki, hogy a kormány 7,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2021-re.

Orbán Viktor bejelentése alapján várhatóan nem csak a nyugdíjasok, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják az idén is a prémiumot. Ez abból olvasható ki, hogy 435 ezer emberről beszélt, „akiknek kevesebb járt volna”. De a 80 ezer forint alatti öregségi nyugdíjasok száma ennél jóval kevesebb, 150–180 ezer lehet az ismert adatok alapján.

Februárban megjöhet a teljes 13. havi nyugdíj

A másik ígéret, ami rátesz még egy lapáttal az eddigiekre, hogy februárban jön a teljes 13. havi nyugdíj. A korábbi tervek szerint 2021-ben egyheti, jövőre kétheti, 2023-ban háromheti ellátást kapnak pluszban az érintettek, és csak 2024-ben érkezik a teljes 13. havi nyugdíj. Nemrég azonban a kormányfő már arról beszélt, hogy akár 2022 februárjában, vagyis még a választások előtt megkapnák a teljes 13. havi nyugdíjat az idősek. Vagyis megduplázná a kormány a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők februári plusz pénzét.

De nézzük, mennyit, illetve mennyivel többet hajlandó áldozni a kormány a nyugdíjasokra a 2022-es választások előtt ahhoz képest, amit legutóbb megreszkírozott.

Erzsébet-utalványok helyett háromszázmilliárd

Az előző, 2018-as országgyűlési választás előtt is kaptak plusz juttatást a nyugdíjasok. Akkor 12 ezer forint nyugdíjprémiumot kaphattak azok, akiknek legalább 80 ezer forint volt a nyugdíjuk. 2017-re jelentősen alulbecsülte a kormány a költségvetésben az inflációt, és ez alapján mindössze 1,6 százalékos nyugdíjemelés volt januárban. Így novemberben lett nyugdíjkorrekció is – 2,4 százalékos inflációt vettek figyelembe, vagyis egész évre 9,6 százalékos kiegészítést kaptak év végén a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. Ez nem plusz pénz, a törvény szerint jár (ahogy a prémium is), de mégiscsak érezhetően megdobta a novemberi juttatást.

Kormánydöntés alapján ezen felül érkezett 10 ezer forint Erzsébet-utalvány, ahogy már az előző év novemberében is, 2018 tavaszára pedig beiktattak egy szintén 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, úgymond húsvétra, közvetlenül a választás előttre.

Az idén, a 2022-es választás előtti évben – az inflációt 3 százalékosra állították be a költségvetésben, ennyivel emelkedtek januárban a nyugdíjak, ám rendhagyó módon már júniusban volt egy 0,6 százalékos nyugdíjkorrekció. Mostanra azt is lehet tudni, hogy mivel 3,6 százaléknál is magasabb lehet az éves infláció, novemberre is várható újabb nyugdíjkorrekció, feltehetőleg éves szinten 8,4 százalékos. Ezt nem tekinthetjük plusz pénznek a kormánytól, mivel ez jár: a nyugdíjasok év közben kénytelenek voltak kevesebből gazdálkodni, mint amennyit az infláció indokolt volna.

A nyugdíjprémium egységesítése, kimaxolása azonban már plusz, olyan, ami eddig még nem volt. De plusznak számít a 13. havi nyugdíj, valamint az is, ha két évvel előre hozzák jövő februárra a teljes összeg folyósítását. Kiszámoltuk, mennyit jelenthet ez utóbbi két tétel:

  • A nyugdíjprémium egységesítése kapcsán nem tudjuk, hogy az érintetteknek mennyivel nő fejenként és összesen a juttatásuk. Csak annyit tudunk a miniszterelnök közlése alapján, hogy 435 ezren érintettek. Egy biztos, a minimálnyugdíjasok prémiuma bő 50 ezer forinttal lehet több azáltal, hogy mindenki megkaphatja a maximális 80 ezer forintot. Mi átlagban 25 ezer forintos növekménnyel számoltunk, így nagyjából 11 milliárd forintos plusz kiadást valószínűsítünk.
  • A 13. havi nyugdíj februári félhavi összege becslések szerint 150 milliárd forintos kiadás a költségvetésnek, így tehát – ha februárban valóban teljes havit kapnak az érintettek, akkor – az jövőre 300 milliárd forintos költség lehet.

Ez összesen 311 milliárd forintos plusz juttatás a nyugdíjasoknak és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek a választások előtt.

Többszörösére hízhat a nyugdíjasoknak tervezett plusz pénz a 2022-es választások előtt

maximális nyugdíjprémium mindenkinekutalvány13. havi nyugdíjplusz juttatás (milliárd forint)

 

2017

nem volt

10 ezer forint november

nem volt

27

2018

nem volt

10 ezer forint húsvét

nem volt

29

2019

nem volt

9 ezer forint szeptember

nem volt

23

2020

nem volt

nem volt

nem volt

0

2021

80 ezer forint

nem volt

egy heti

88

2022

   

egy havi

300

Számításaink szerint a 2018-as választások előtt az Erzsébet-utalványokkal mintegy 56 milliárd forintot juttatott pluszban a kormány az érintetteknek.

A 2022-es választások előtt tehát öt és félszer több pénzt szán a kormány az idősekre: 311 milliárd forintot szándékoznak a jogszabályokban kötelezőn előírtakon túl kifizetni.

Forrás: 24.hu