A nyugdíjasok majdnem 90 százaléka támogatja a kormány 13. havi nyugdíjról szóló döntését, hogy jövőre már az egész összeget fizessék ki – derül ki a Társadalomkutató kutatásából, amelyet az idősek világnapja alkalmából készítettek. Nem számít a párthovatartozás sem, ha a plusz juttatásról van szó.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy 2022-ben - a korábbi kormányzati döntéssel ellentétben - nem félhavi nyugdíjat fizetnének vissza az időseknek, hanem februárban már egy teljes hónapot fizetnének ki. A lépés 320-345 milliárd forintos költségvetési tételt jelenthet.

Tízből kilencen (87 százalék) egyetértenek a kormány 13. havi nyugdíj visszavezetéséről szóló döntésével - derül ki a Társadalomkutató reprezentatív kutatásából. A felmérés szerint politikai hovatartozástól függetlenül jelentős a magyarok egyetértése a kérdésben: a kormányfővel szemben kritikusok körében tízből heten egyetértenek (69 százalék), az Orbánnal szimpatizálók körében pedig közel teljes (96 százalék) a helyeslés az idősek kiegészítő nyugdíjáról.

Természetesen a legnagyobb támogatása a javaslatnak a célcsoportban, azaz a 60 évnél idősebbek között a legmagasabb (90 százalék), de még tízből nyolc (81 százalék) fiatal is egyetért a kormány nyugdíjrendezési szándékával.

Az eredmények alapján az is kijelenthető, hogy nem befolyásoló tényező a kérdésben a lakhely: a budapestiek 79 százaléka, a megyei jogú városban lakók 84 százaléka, az egyéb városban lakók 89 százaléka, a községekben élők 90 százaléka helyesli a nyugdíjasok anyagi megbecsülését. Az adatok alapján kijelenthető, hogy a kérdésről való vélekedés hídként köti össze a különböző társadalmi csoportokat.

A kutatásról

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült 2021. szeptember 27-29. között. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

 

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!