A terhes nők is visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadót, ha még 2021-ben betöltik a várandósság 91. napját - írja a HVG.

Azoknak is jár az szja-visszatérítés, akik még 2021-ben betöltik a terhesség 91. napját

– mondta el Novák Katalin családokért felelős miniszter a Kossuth Rádióban.

A bejelentés annyiban nem újdonság, hogy Gulyás Gergely már a szerdai kormányinfón elmondta, mindenkinek jár az adóvisszatérítés, aki 2021-ben egyetlen napon is jogosult a családi adókedvezményre. Ebbe pedig beletartozik mindenki, akinek a magzata már több mint 90 napja fogant – Novák most ezt a részletet emelte ki újdonságként. Valószínűleg nem tudatosan időzített így a kormány, de mivel még 92 nap és néhány óra van hátra az évből, ez azt jelenti, hogy a következő másfél napban fogant magzatok után fog járni a kedvezmény.

A 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót a gyereket nevelők (valamint a gyereket várók) akkor kapják vissza 2022 legelején, ha idén legalább 5,5 százalékkal nő a GDP a rémes 2020-ashoz képest. A szakértői vélemény kezdettől fogva az volt, hogy hacsak nem történik valami katasztrófa a gazdasággal, egész biztosan meglesz az 5,5 százalékos növekedés, a kormány pedig sokáig úgy tett, mint ha nem lenne biztos ebben, de most már egyértelművé tették, hogy 5,5 százalék fölött lesz a növekedés.

 

Forrás: HVG