A KSH statisztikái alapján a miniszterek kevesebbet keresnek, mint a légiforgalmi irányítók. Az ipari alpinisták sem keresnek rosszul.

A vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb a bruttó átlagkereset Magyarországon, közel 800 ezer forint, ebből a kategóriából is kiemelkednek a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok, akiknek az átlagkeresete tavaly másfél millió forint volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal különböző foglalkozások átlagkeresetére vonatkozó adataiból, amelyeket a 24.hu ismertetett.

Átlagosan bő kétszázezer forinttal lehet kevesebbet keresni – bruttó 573 ezer forintot – azokban a munkakörökben, amelyek felsőfokú képzettséget és önálló tevékenységet feltételeznek.

Az egyetemen, főiskolán oktató tanárok keresete tavaly átlagosan 567 481, míg a középiskolai tanároké 415 396 forint volt. Ez utóbbinál a vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal többet keresnek havonta.

A könyvtárosok átlagkeresete kicsivel több, mint 300 ezer forint.

A három legmagasabb bruttó átlagkeresetet garantáló foglalkozás a légiforgalmi irányítóké (havonta átlagosan kétmillió forint), a sportolóké (1,3 millió forint), és a tőzsde- és pénzügyi ügynököké, brókereké (1,17 millió forint) szerepel.

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak (könyvelők, titkárok, titkárnők, recepciósok) csak 350 ezer forintot keresnek átlagosan. A rendőrök 545 ezer, börtönőrök 475 ezer, míg a tűzoltók 459 ezer forintot keresnek.

Az ipari és építőipari foglalkozásokban átlagosan 310 ezer forintot lehet keresni, itt ugyanakkor elég nagy a szórás: a legtöbbet, 813 ezer forintot az ipari alpinistáknak, a legkevesebbet a nád- és fűzfeldolgozóknak, seprű-, kefegyártóknak fizetnek (119 ezer forint)

A szigetelők 283 ezer, a lakatosok 339 ezer, a felvonószerelők 422 ezer forintot keresnek átlagosan. A cipőgyártó, illetve a ruházati gépek kezelői és gyártósorai mellett dolgozók keresete elég szerény: bruttójuk csak kicsivel haladja meg a kétszázezer forintot.

A szakképzettséget nem igénylő foglalkozások közül a legjobban rakodómunkásként és ablaktisztítóként lehet keresni (átlagosan bruttó 300 ezer forintos kereset jár érte), legrosszabbul pedig kubikosként – utóbbi 149 ezer forintos keresetet jelent. 

A mozdonyvezetők 667, míg a kőolaj- és földgáz-feldolgozó gépek kezelői 600 ezer forintot visznek haza átlagosan.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!