A nem létező tanárhiányt tehermentesítő pedagógia asszisztensekkel oldja meg az oktatási kormányzat. Ők azok, akik nettó 145 ezer forintért dolgoznak havonta. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Reggeli gyorsban azt mondta, ez nem nevezhető valódi fizetésnek, és nem véletlen, hogy sokan műkörmösnek és fodrásznak kezdenek tanulni a pedagógusok közül, mert ott nagyobb a megbecsültség.

Az egész közoktatási rendszerben méltánytalanul alacsony és hihetetlenül megalázó fizetések vannak, mondta Gosztonyi Gábor, a pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Reggeli gyorsban. A pedagógiai asszisztensek 145 ezres fizetést kapnak. Gosztonyi elmondta, nekik nem az lenne a feladatuk, hogy a tanárok helyett tanárok legyenek. Ők azok, akik a világ normálisabbik felén hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, illetve a sajátos nevelési igényű diákokat segítik.

Finnországban például egy tanteremben egy pedagógus és 2-5 pedagógiai asszisztenst találunk, és három fejlesztést igénylő tanulóra jut egy ilyen segítő. Magyarországon 200-ra jut egy asszisztens, mondta Gosztonyi.

Magyarországon amúgy az eredeti cél ugyanez volt, mint a finneknél, "de az élet másképpen alakította". Ahelyett, hogy az asszisztensek az ebédelés lebonyolításában, vagy külső programokon való a kísérésében segédkeznének, nagyon sokszor a tanárok helyetteseként mennek be a gyerekekhez. "Egyedül egy teljes osztályt felügyelnek. Nem tanítanak. Lehet, hogy a tankönyv alapján megpróbálnak átvenni a gyerekekkel egy leckét, de nem erre szól a képesítésük".

Gosztonyi szerint az elmúlt 12 évben ez a kurzus bebizonyította, hogy a közoktatás, oktatás nem stratégiai ágazat.

Magukra hagyták a közoktatás minden dolgozóját. Beleértve a nevelés-oktatást közvetlenül segítő munkatársakat, a technikai adminisztratív munkatársakat.

Gosztonyi rávilágított, hogy ráadásul ennek a két csoportnak a fizetése egy más rendszer szerint van megállapítva. Még létezik a közalkalmazotti bértábla, amit 2008 óta nem emeltek. A változás csak annyi, hogy ha a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedik, akkor ezek a fizetési kategóriák is picit emelkednek.

Ezt az egész táblát úgy lehet elképzelni, hogy ma már több mint a 85%át ez a tarifa fedi le. Teljesen mindegy, hogy valaki frissen jön a pályára vagy 3 éve tanít, ugyanazt a pénzt kapja, és nem biztosított az előmenetele sem

- mondta a szakszervezeti vezető.

Novák Katalin kijelentése előtt értetlenül áll a szakszervezet, amikor a miniszter életszerűtlennek nevezte a fizetésemelést. A tanárok nem tudják elképzelni, hogy ígérnek is fizetésemelést, de nem ígérnek vetítési (fizetési) alap emelést. "De hogy lehet másképpen fizetést emelni? A Pedagógusok Szakszervezete ezért elutasította, hogy a 10%-os ágazati bérpótlékot fizetésemelésként aposztrofálják, hiszen az nem épül be a fizetésbe. "Egy sor plusz juttatást, ami megilleti a pedagógusokat, abba ez az összeg nem számít bele, és egy rendelettel bármikor el is lehet venni. Ez nem fizetés" - mondta.

Ha nem akarják a 101 500 forintos fizetési, ahogy a kormány hívja, vetítési alapot megemelni, akkor nem beszélhetünk béremelésről

- jelentette ki Gosztonyi.

A jelenlegi minimálbér már így is 60%-kal magasabb, mint a 2014-es, amikor a pedagógusok fizetését befagyasztották. A teljes közoktatási rendszerben, a közalkalmazotti táblát pedig még régebben befagyasztották: egy teljes átfogó bérrendezésre lenne szükség, hogy ne ajándékként éljék meg. "A pedagógusok nem ajándékot várnak a munkájukért, hanem tisztességes megbecsült normális fizetést".

Az az ország nem lő ki rakétaként, ahol a műkörmösök többet keresnek mint a tanárok, állapította meg a műsorvezető, amire Gosztonyi azt mondta, hogy pedig ez így van. "Egy jó műkörmös gyakorlatilag a többszörösét keresi egy pedagógusnak. Nem véletlenül kezdtek el sokan ebbe az irányba indulni, de ide lehet sorolni a fodrászokat is. Sok tanár azt gondolja, hogy az élete utolsó 15 évét ebben a szakmában sokkal inkább megbecsültként tudja elképzelni, mint pedagógusként, mondta.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!