Szakértői számítások alapján országosan legkevesebb négyezer tanár hiányzik a közoktatásból. Az okok között első helyen a nemzetgazdasági átlagtól elmaradó bérezést említik. Az ellenzéki pártok újraszámolnák a tanárok fizetését. A Fidesz azt hangsúlyozza, hogy jövőre annyit pénzt kapnak az oktatók, ami 28 százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont azt írta híradónknak: átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok fizetése. Az ATV Híradó riportja.

Novák Katalin keddi sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére, hogy gondolkozik-e a kormány azon, hogy a pedagógusok bérét még mindig a 2014-es 101 ezer forintos minimálbérhez kötik, azt válaszolta: a kormány továbbra is a 7 évvel ezelőtti minimálbérhez, vagyis a 101 500 forinthoz szándékozik kötni a pedagógusbéreket. “Nincs arról vita, hogy szükség van arra, hogy emelkedjenek majd a pedagógusbérek, ezt mindenki így gondolja. De a pedagógusbér, a pedagógus életpályamodell nem a minimálbérhez kötött. Én nem érzem életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán. Alapjaiban azonban a pedagógusok bérét kell emelni, én ebben nem tudnék vitatkozni, és nem is szeretnék” - mondta munkatársunk kérdésére a családügyi miniszter. 

A szakszervezetek régóta küzdenek ez ellen. Szerintük az egyre aggasztóbb pedagógushiány is a méltatlan bérezésre vezethető vissza. Egy pedagógiai asszisztens például, aki gyermekfelügyeletet lát el, besegít az iskolai adminisztrációba, nettó 145 ezer forintot kap havonta.

Az ellenzéki pártok újraszámolnák a tanárok fizetését. Ezt írásban is megerősítették a miniszterelnök-jelöltjeik: aláírták az Adom Diákmozgalom 12 pontját. Ezek olyan oktatási reformjavaslatokat tartalmaznak, amelyek egy kormányzati cikluson belül is megvalósíthatóak.

„Az első pont a pedagógusok fizetésemelése volt. (…) Minél gyorsabban, minél nagyobb horderejű változást kell majd eszközölni” – vélekedett híradónknak nyilatkozva Fekete-Győr András.

Márki-Zay Péter az iskolaigazgatókat külön is szóba hozta. Szerinte sokak nem szakmai, hanem pártlojalitás alapján kapták meg kinevezésüket. „Pártkatonák helyett megfelelő szakmai és vezetői kvalitásokkal rendelkező embereket helyezzen az iskolák élére, hogy az önállósága, autonómiája meglegyen a tanárnak, akkor is, amikor minőségi tananyagot választ” – szorgalmazta a miniszterelnök-jelölt híradónknak nyilatkozva.

A Fidesz közleményében azt hangsúlyozta, hogy a kormánypártok elkötelezettek a pedagógus-béremelés mellett. Jövőre már annyi lesz az oktatásban dolgozók bére, ami mintegy 28 százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest.

Az ATV Strat című műsorában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője is béremelést sürgetett. Ravasz Ágnes szerint olyan bérrendezésre van szükség, ami valóban a minimálbérhez köti a tanári fizetéseket, és biztosítja a pályára lépő fiatalok jövőjét is.

Híradónk megkérdezte az EMMI-t, hogy továbbra is „baloldali slágertémának” tartja-e a pedagógushiányt. A minisztériuma azt írta: „ez a kormány megbecsüli a pedagógusokat, átfogó pedagógus béremelési programot hajtott végre, átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok fizetése, és februárban a gyermeket nevelő pedagógusok is számíthatnak SZJA-visszatérítésre”.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!