Csaknem egymillió háromszázezer forintot kaphat vissza egy olyan család, amely egy gyereket nevel, és mindkét szülő átlagbért (450 ezer forintos) keres – erről beszélt az RTL Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója. Utána a kétgyermekesek jönnek, míg a legrosszabbul a háromgyermekesek járnak, mert az ő esetükben már alig van mit visszatéríteni.

Orbán Viktor hétfőn árult el részleteket a gyermekesek jövedelemadó (szja)-visszatérítéséről. Kiderült, nem csak a foglalkoztatottak kapják vissza a 2021-ben befizetett szja-t, hanem a kisvállalkozók is. A "gyermeket nevelő kisvállalkozók és katások adójuk negyedét kapják vissza".

Molnár László szerint egy katás vállalkozó szülő 176 ezer, egy ekhósan adózó pedig 300 ezer forint körül kaphat vissza.

Az adó-visszatérítés a 2021-es átlagkereset szintjéig jár majd, összességében 600 milliárd forintról van szó. A visszatérítés február 15-ig megtörténik Orbán szerint, vagyis igen szoros lesz az ütemezés, hiszen az szja-bevallások határideje általában május 20. (Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választást várhatóan áprilisra, esetleg májusra fogja kiírni.)

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!