Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt - írja az mfor.hu.

A kormányfő a parlamentben napirend előtti felszólalásában jelentette be azokat a döntéseket, melyeket a nemzeti konzultáció eredményeivel összhangban hozott meg a kormány, bár ezek zöme már korábban ismert döntés volt. Elsőként múlt héten a hitelmoratórium meghosszabbításáról határozott a kabinet, ezt követik most továbbiak.

  1. 2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelők szülőknek a 2021-ben befizetett szja-t. Ennek felső határa a 2021-es átlagbér éves adótartalma lesz.
  2. Adóvisszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő vállalkozók is, az ekho szerint adózók és a katások is. Utóbbiak az általuk fizetett átalányadó negyedét kapják vissza. Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.
  3. A nyugdíjasok ebben az évben újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt, de lesz nyugdíjprémium is, melynek várható összege meghaladja az 50 ezer forintot.
  4. 2022 februárjában folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, így már legalább kétheti nyugdíjat fognak fizetni az érintetteknek.
  5. 2022 elején hathavi fegyverpénzt fognak kifizetni a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos esküt tett tagjainak.
  6. 2022. január elsejétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok szja-mentességét.
  7. Folynak a tárgyalások a 200 ezres minimálbérről, a tárgyalások mostani állapota szerint jó esély van a megállapodásra.
  8. A nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet kíván adni a nyugdíjaknak, az alacsony munkát terhelő adóknak és a családtámogatásoknak.

Járványhelyzet

A kormányfő hosszan beszélt a járványhelyzetről is. Úgy fogalmazott: a harmadik hullámot az oltással győztük le, a negyediket ezzel lehet majd kordában tartani. Orbán Viktor oltás alapú védekezést javasol a negyedik hullámban is, mivel a korlátozások és a maszkviselés nem működik igazán. Nem lehet vele sem legyőzni, sem megfékezni a járványt.  Megjegyezte: 7,986 millió adag vakcina van hazánkban jelenleg, év végéig pedig 8,9 millió vakcina leszállítása várható, december végéig tehát közel 17 millió adagot tudnak eloltani.

Brüsszelnek is üzent

Az üzenet apropója a helyreállítási alapról szóló elhúzódó tárgyalások voltak. A kormányfő aggályosnak tartja, hogy vannak olyan országok, amelyekkel még nem sikerült megállapodni, miközben másokkal már hónapok óta. Ez súlyosan sérti Orbán szerint a tisztességes verseny alapelvét, amelyen az egész unió nyugszik. Magyarország az európai unió megerősítésében érdekelt, ezért

azt követeli, hogy hagyják abba ezt a megkülönböztető politikát. Brüsszel elvtelen, részrehajló és szakmailag elhibázott politikája miatt Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba.

Ezért a magyar kormány megelőlegezi a helyreállítási programok fedezetét és el is indítja azokat. A forrást a költségvetés és a nemzeti piacok már biztosították

Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!