Gondosan ki kell számolnia a több százezer kisnyugdíjasnak, alacsony jövedelmű családnak, ha zöldséggel akarják változatosabbá tenni az étrendjüket - írja a Népszava.

Sokaknak egyre nehezebb megvásárolni a zöldségféléket a magas áruk miatt. Jó hír, hogy az év hátralévő részében már nem várható az zöldségárak drámai emelkedése, de az árak csökkenésre sem lehet számítani. Például a paradicsom fajtától függően 650-980 forintba is kerülhet a piacokon.

A szakemberek szerint árcsökkenésre nem lehet számítani; hiszen az étkezési paradicsomot szinte kizárólag üvegházakban, valamint fólia alatt termesztik. Viszont a gyenge forint, illetve a kőolajárak emelkedése miatt, mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek.

Az üzemanyag-árrobbanás a szállítási költségeket is növelte, így a zöldségágazat termelési költségei jelentős mértékben nőttek az elmúlt hónapokban. Természetesen ezek a hatások a több zöldség esetében is érvényesültek. Bár az étkezési paprika már jócskán leadott a tavaszi-nyári 1000 forintos árából, de azért többnyire még mindig 600 forint felett kínálják kilóját a fővárosi piacokon.

A magyar konyha egyik alapfűszernövénye, a vöröshagyma is tartja az átlagosan 400 forint körüli árát. Várhatóan télen sem drágul majd, mert szerte Európában jó volt a hagymatermés. Jelenleg a zöldbab számít a tehetősek csemegéjének kilónként 1200-1400 forintos árával. Zöldborsót nem túl sokáig kínáltak a piacokon, s akkor is aranyáron. Ennek ok, hogy a korábbi években megszokott hektáronkénti 6 tonnás termés helyett,  idén csak 5,2-5,3 tonna termett. Hiába kedvezett a borsónak a hűvösebb április-május, a júniusi tartós kánikula megtizedelte a még a betakarítatlan termést.

Ráadásul a borsótermés kisebb része kerül friss áruként a piacokra, a nagyját a konzerv- illetve a hűtőipar vásárolja föl.

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!