A vállalatok többsége nem bírja ki a járulékcsökkentés nélkül a béremelést - jelentette ki Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

Húsz százalékos minimálbér emelést tervez a kormány - Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke szerint a béremelést annak függvényében tudják a vállalatok megoldani, hogy milyen típusú támogatást kapnak a kormánytól.

Az ATV Start című műsorában emlékeztetett, hogy az elmúlt években a béreket terhelő munkáltatói járulék csökkent. Hangsúlyozta, hogy öt évvel ezelőtt, amikor hasonló mértékű emelés volt, akkor 5 százalékos járulékcsökkenés is társult hozzá.

Szerinte a járványidőszakot követően egy hasonló mértékű járulékcsökkentés indokolttá vált. Ezzel együtt - fogcsikorgatva ugyan -, de e többség ki fogja tudni gazdálkodni a béremelést.

Az infláció miatt a nőttek a bevételek, illetve a termelékenység növelésével lehet kigazdálkodni a húszszázalékos béremelést. Az infláció kapcsán Rolek Ferenc elmondta, hogy a 3 százalékost szokták ideálisnak tekinteni, ettől eltérni hosszútávon nem nagyon lehet.

Ha hirtelen megnőnek egy vállalatnak a költségei, annak valamit tenni kell az életben maradás érdekében. Akinek gondot okoz a minimálbér emelés, az mindent meg fog tenni ennek érdekében, biztos lesznek szürke meg fekete megoldási módszerek, de ez benne van a piacgazdaság természetében - jelentette ki az alelnök.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!