A doktori hallgató mellett támogatásban részesül az őt befogadó és segítő doktori iskola, a megvalósításba bevont témavezető és szakértő is – írja a Világgazdaság.

Védelmi kutatás-fejlesztést célzó alprogrammal bővül a fiatal magyar kutatókat támogató Kooperatív Doktori Program (KDP). Az egymilliárd forint keretösszegű felhívás célja a magasan képzett, tudományos ismeretekkel rendelkező munkavállalók számának növelése a nemzetstratégiai ágazatban – jelentette be kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs alapból meghirdetett Kooperatív Doktori Program (KDP) 

speciális ösztöndíjprogramként az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését. 

A kezdeményezés idén az egymilliárd forintos keretösszegű Nemzetvédelmi Alprogrammal (NVKDP) bővül – tették hozzá a közleményben. 

Az NVKDP pályázatra a felsőoktatási intézményen kívül nemzetvédelmi témájú, a gyakorlatban is hasznosuló kutatómunkát végző doktori hallgatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíjprogram a nemzetstratégiai ágazatra fókuszálva célzottan támogatja a tudományos életutakat és a hazai kutatói utánpótlást. 

Az alprogramban részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel témájukat. 

Az NVKDP havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjjal teremt lehetőséget a kutatói karrierépítésre.

A doktori hallgató mellett támogatásban részesül az őt befogadó és segítő doktori iskola, a megvalósításba bevont témavezető és szakértő is. 

A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében valósul meg. A NVKDP 2021 részleteiről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhető el bővebb információ – fűzték hozzá.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!