Tavalyhoz képest csökkent a Babaváró hitelprogram keretében folyósított összeg, amiben az is szerepet játszik a Bankmonitor szakértői szerint, hogy a korábbiaknál többen nem felelnek meg a folyósítás valamelyik feltételének. A HVG cikke.

A lakáshitelek után továbbra is a második legnépszerűbb lakossági finanszírozási forma a Babaváró hitel, a járvány ellenére stabil iránta a kereslet. 2019 júliusa óta összesen már 617,5 milliárd forinthoz jutottak ezen keresztül a párok, idén azonban némi visszaesés tapasztalható: júliusig nagyjából 9 százalékkal csökkent a folyósított összeg az egy évvel korábbihoz képest.

A Bankmonitor szakértői szerint az okok között szerepel az is, hogy mind több érdeklődő nem jogosult a támogatásra az ellenőrzés időpontjában. Ezt látszik alátámasztani az, hogy miközben az első nyolc hónapban nagyjából ugyanannyian ellenőrizték a jogosultságukat a portál hitelkalkulátorával, mint az elmúlt év hasonló időszakában, a legalább egyik feltételnek nem megfelelők aránya 37,5 százalékról 44,5 százalékra emelkedett.

A tapasztalatok szerint a 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony megléte jelenti a legnagyobb kihívást (18,4 százalék), de azoknak az aránya is magas volt, akik az ellenőrzés időpontjában nem voltak házasok (16,9%). Sokan pedig azért nem kaphatják meg a támogatást, mert szerepelnek a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban. Ebben azon adósok adatait tartják nyilván, akik a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű, 90 napnál régebb óta vannak csúszásban egy vagy több hitelükkel.

Elutasíthatják azt is, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak tartozik – a Bankmonitor mérése szerint a jogosultságukat ellenőrzők 2,4 százaléka emiatt nem kapná meg adott pillanatban a támogatást.

További részletek itt.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!