Jön a választás, jön a nyugdíjemelés. A KSH adatait figyelembe véve, mire számíthatnak még az idén a nyugdíjasok, mire elég a novemberi nyugdíjkorrekció, és mire számíthatnak azok, akik még nyugdíj előtt vannak? A nyugdíjszakértő válaszolt  a Klubrádió műsorában.

A KSH szerint a fogyasztói árak átlagosan 4,3%-kal, a nyugdíjasoknál 3,9 %-kal emelkedtek az előző évhez képest. Farkas András nyugdíjszakértő a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a törvény szerint a nyugdíjakat a mindenkori tényleges infláció mértékében kell emelni. Az idén januárban volt nyugdíjemelés, egy rendkívüli korrekció volt júniusban, és lesz még egy novemberben, ami az évközi inflációt korrigálja.

Januárban 3%-kal emelték a nyugdíjakat, júniusban további 0,6%-os korrekció volt, ugyanakkor a statisztikai hivatal szerint az infláció 4,3% lesz, tehát még 0,7%-kal majd megemelni a nyugdíjakat novemberben. Ám mivel a 0,7% nem éri el az 1%-ot, ezért a törvény szerint egy összegben kell azt majd odaadni a nyugdíjak mellé. A szakértő ki is számolta rögtön, hogy közel 13 ezer forintot jelent majd átlagosan.

A nyugdíjasok novemberben kapnak egy egyszeri juttatás is, amit az ígéretek szerint az alapján számolnak ki, hogy mennyivel haladta meg a 3,5 %-ot a GDP növekedése. A kormányzati kommunikációban 6-6,3%-ost emlegetnek, ami 50-56 ezer forintot jelent, de Farkas szerint ennél is magasabb lesz a növekedés, mert tavaly a járvány miatt alacsony lett a bázis. Akár a 7,5%-ot is elérheti a növekedés, amivel a nyugdíjasok Farkas szerint a törvényi maximumot is megkaphatják. Ez 80 ezer forint lehet azoknak, akiknek legalább ennyi a novemberi ellátása. Akinek kisebb, az arányosan kevesebbet is kapna.

A speciális magyar nyugdíjszámítás miatt a magyar nyugdíjasok folyamatosan lemaradnak. Minél korábban állapították meg valaki nyugdíját, annál rosszabb helyzetben van, ezért szegénységi csúszdára ülnek rá a nyugdíjasok. Az első évben a tetején vannak, majd egyre lejjebb, mert a nyugdíjemelés kizárólag az inflációtól függ, míg a nyugdíj kiszámítása a nemzetgazdasági átlagkeresettől, ami ennek a 2-3-szorosa lehet. Magyarul az aktív keresőkhöz képest a nyugdíjasok egyre rosszabbul járnak.

Ezt kezelhetné a korábban működő, majd megszüntetett svájci indexálás. Ebben a rendszerben a nyugdíjemelés mértékét nem kizárólag az inflációtól teszik függővé, hanem figyelembe veszik a nemzetgazdasági átlagkereset növekedését is. A svájci a két tényezőt 50-50 százalékban veszi figyelembe. Ha a magyar nyugdíjemelési-rendszer nem változik, az elszegényedés egyre csak növekedni fog, mondta Farkas András.

Bár Európában 18 országban létezik a kötelező szülőtartás jogintézménye, de ez Magyarországon a legerősebb. A kötelező szülőtartás azt jelenti, hogy a szülő rászorul, és nagyon alacsony a nyugdíja, akkor a nagykorú gyermekeinek kötelességük őt eltartani. Farkas Mérő Vera műsorvezetővel arról is beszéltek, hogy ez a társadalombiztosításnak lenne a feladata, hiszen a tb lényege, hogy társadalmasítja az öregek és betegek eltartási kötelezettségét. A szülőtartás viszont visszavisz minket a Bismarck előtti időkre, ahol a család gondoskodott a szülőkről, mondta Farkas. 

Farkas azt is elmondta, hogy a szülőtartás kötelezettsége a Kínai Népköztársaság alkotmányából került át a magyar alaptörvénybe, holott Kínában a társadalombiztosítás mindössze 15 éves múltra tekinthet vissza, míg nálunk közel száz éves hagyománya van. Ennek ellenére a kötelező szülőtartás Farkas szerint egyre több embert fog érinteni. És nem arról van szó, hogy majd a szülők feljelentik a gyerekeiket, hanem majd a szülőt támogató, ápoló, eltartó, rehabilitáló intézmények fogják saját jogon perelni, ha a gyerek nem gondoskodik a szülőről, ami a kereset 50%-át is érintheti.

100 éve 46 év volt a várható élettartam, és a szülők leginkább el sem érték, vagy nagyon rövid ideig élvezhették a nyugdíjas létet, akkor is sok gyerek gondoskodhatott róluk, de a mostani demográfiai helyzetben a helyzet a feje tetejére állt: kevés gyereknek kellene gondoskodni a "hál' istennek sokáig élő szülőket".

"Erre fel kell készülni, muszáj valamilyen öngondoskodási formát választani, aki csak teheti. Fel kell készülnünk rá" - mondta.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!