Az idősek meglepetéssel és komoly fenntartásokkal fogadták a KSH adatszolgáltatását, amelyben az idei év első nyolc havi fogyasztói áremelkedését a nyugdíjasok körében csupán 3,9 százalékos mértékűnek mutatta ki - adta hírül közleményben a Nyugdíjas Parlament.

Kifogásoljuk például, hogy a KSH módszertani eljárásrendje nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjasokat különösen sújtó járvány miatt jelentkező plusz kiadásokat a hivatal figyelembe vegye. Nem kerültek be a „nyugdíjas fogyasztói kosárba” sem a szükséges fertőtlenítő szerek és eszközök, sem az immunrendszert erősítő készítmények, sem a társas kapcsolatok fenntartásához elengedhetetlen szolgáltatások igénybevételének megnövekedett kiadásai - írják a közleményben.

A nyugdíjasok felkérik a kormányt, hogy a hatályos törvény által biztosított jogkörével - 1997. évi LXXXI. törvény 62.§ (6) – élve, a „tényleges adatok ismeretében”, a törvényben rögzített visszamenőleges nyugdíj-kiegészítésen túl, „további kiegészítő intézkedést tegyen”.

A közlemény szerin azt kérik a kormánytól, hogy az összes háztartást figyelembe vevő átlagosan 4,3 százalékos infláció képezze a novemberi visszamenőleges nyugdíj-kiegészítés kiszámításának alapját.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!