Az előző hónaphoz képest hat bázisponttal 2,04 százalékpontra emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató – ilyen magas kamatszint utoljára több mint két éve, a támogatás bevezetésekor volt jellemző. A szeptember elején közzétett mutató alapján az októberben szerződőkre magasabb ügyleti kamat vonatkozik majd, ami több állami kamattámogatást jelent – illetve emiatt a gyermekvállalás elmaradása esetén visszafizetendő összeg is magasabb lenne. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a babaváró hitellel kapcsolatos aktualitásokat. A HVG cikke.

Hetedik hónapja emelkedik a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató – ilyenre még nem volt példa a támogatás valamivel több mint kétéves története során. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által szeptember elején közzétett 2,04 százalékos kamatszint a második legmagasabb az indulás óta – ennél mindössze az első hónapban érvényes mutató volt magasabb néhány bázisponttal.

Az emelkedés nem jelent meglepetést: a jegybank június végén indított kamatemelési tevékenysége már érezhető a lakosságot érintő hiteleknél is, ideértve az állami kamattámogatással felvehető kölcsönöket is. A babaváró hitel abból a szempontból jelent kivételt, hogy fizetendő kamattal csak abban az esetben találkoznak az igénylők, ha elveszítik a kamattámogatást

– mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

A támogatás elvesztése azonban jelentős anyagi terhet róhat a fiatal házaspárokra. Ha az igényléstől számított öt éven belül nem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, akkor egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást – amit a referenciakamat határoz meg. A kamattámogatás időszakában a referenciamutató 130 százalékának a két százalékponttal növelt értékével kell számolni, ez lesz az ügyleti kamat. A szeptemberben érvényes 1,98 százalékos referenciamutató esetében az ügyleti kamat 4,57 százalék, októbertől pedig a 2,04 százalékos értékkel számolva 4,65 százalékra fog emelkedni. Vagyis azoknak, akik októberben szerződnek, többet kellene visszafizetniük, ha az ötödik év után esetlegesen elveszítik a kamattámogatást. Nekik közel 2,1 millió forintos visszafizetendő összeggel kellene számolniuk.

Az alábbi táblázatban a referenciakamatra és a visszafizetendő összegre vonatkozóan mutatjuk meg az adatokat, a támogatás indulásától kezdődően:

Ezt az összeget egy összegben kell visszafizetni, ezután pedig magasabb kamatfelárral folytatódik a törlesztés – az aktuális referenciamutató 130 százalékához ebben az esetben már 5 százalékpontot kell hozzáadni. Míg a kamatmentes időszakban a 20 évre felvett 10 millió forintos babaváró hitelnek 46 ezer forint körül alakul a havi törlesztőrészlete, a kamattámogatás elvesztése után ez az összeg akár 70 ezer forintnál is magasabb lehet.

A kamatemelkedés nem riasztja el az igénylőket

A babaváró kölcsönből júliusban 48,7 milliárd forintot folyósítottak a bankok az igénylőknek – ezzel hozta a megszokott 50 milliárd forint körüli volument. Ez az eredmény az előző havi 52,7 milliárd forinttól valamelyest elmarad, illetve a tavaly júliusi 55,9 milliárd forintos havi hitelkihelyezéstől is. Utóbbi a koronavírus-járvány kezdete óta a legmagasabb havi babaváró-folyósításnak számít.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!