A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint jövőbe mutató kezdeményezés, de „tizedmegoldás” az, hogy január 1-jétől bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe.

Szűcs Viktória az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában arról beszélt, hogy bár jóval több pénzt kapnak a diplomás bölcsődei nevelők, az intézkedés jellemzően csupán a vezetőket és a szaktanácsadókat, a dolgozók tizenegy százalékát érinti.

A szakszervezeti elnök kiemelte, hogy még nagyon fiatal a diplomás képzés a területen: az első csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak 2009-ben indult. Másfelől, sokan szeretnének diplomát szerezni, ezt azonban anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, mivel a pályakezdők alig keresnek többet nettó nyolcvanezer forintnál, de a nyugdíj előtti bér is mindössze száztizenegyezer forint.

Szűcs Viktória szerint a kormánynak egyrészt diplomához kellene segítenie a középfokú végzettségű bölcsődei dolgozókat, másrészt átmenetileg rájuk is ki kellene terjesztenie a pedagógus életpálya középfokú bértábláját.

A szakszervezeti elnök szóvá tette, hogy a technikai munkatársak - például az adminisztratív területen vagy az élelmezésben dolgozók - bérének emelése még tervezetek szintjén sem merült fel.