Új konkrétumokkal került elő ismét a nulla százalékos személyi jövedelemadó lehetősége Magyarországon. Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője üdvözlendő lépésnek tartja, és egyúttal úgy vélekedett, hogy nem csak átmeneti jelleggel kellene bevezetni az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók számára.

Néhány hét leforgása alatt másodszor került elő a nulla százalékos személyi jövedelemadó ügye Magyarországon. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének nyilatkozata után Bánki Erik, kormánypárti képviselő beszélt a lehetőségről, fontos részletekkel kiegészítve az elképzelést.

  • Nulla százalékos szja-kulcs, de
  • csak átmeneti jelleggel képzeli el a kormánypárti képviselő,
  • bizonyos bérszintig biztosítani.

Az újabb adópolitikai lépés és annak megoldása egyrészt valóban nem áll távol a kormány eddigi adópolitikájától, elég csak ha a 25 év alattiak, vagy 4 gyermeket nevelő anyák szja-mentességére gondolunk, vagy a 2021-es év után tervezett szja-visszatérítés módszerére, ahol a visszatérítés összegének lesz egy felső határa, az átlagjövedelemnél. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökének legutóbbi nyilatkozata is erre rímel. Másrészt viszont a nulla százalék beemelése az szja-rendszerbe a gyakorlatban az egykulcsos adó megszűnését is jelentené.

A cikk a Portfolio oldalán érhető el.