Szakítani kell azzal a gondolkodásmóddal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint, hogy a versenyképesség záloga az olcsó munkaerő – írja a HVG.

Európában a minimálbérre egyre inkább nem egy költségelemként tekintenek, hanem gazdaságfejlesztési eszközként. A minimálbér emelésével – ami az egész bérskálára hat – egyszerre nő a hatékonyság, javul a termelékenység. Aki nem képes arra, hogy ezt teljesítse, az egyszerűen kiesik a piacról

– érvelt a minimálbér emelése mellett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak adott interjújában. Úgy folytatta: szakítani kell azzal a gondolkodásmóddal, ami szerint a versenyképesség záloga az olcsó munkaerő. Parragh – mondván, hogy „szokatlan” lehet ezt pont tőle, egy kamarai elnöktől hallani – arra is rámutatott: a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb Európában. A béremelésnek a „well-being” érzésével is együtt kell járnia, folytatta, kijelentve:

Szerintem a XXI. században olyan bért kell fizetni az embereknek, hogy el tudjanak menni nyaralni vagy tudjanak maguknak autót venni. A bértárgyalásoknak arról is szólniuk kell, hogy az emberek jóléte hogyan alakul egy országban.

A magyar gazdaság el tudja viselni, hogy bruttó 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – mondta ezután, egy kérdésre válaszul. Úgy folytatta:

Bármilyen logika mentén is vizsgáljuk a kérdést, mindenkinek be kell látnia, hogy ez az egyetlen út előttünk. Magyarországnak arra van szüksége, hogy jól képzett szakembereink legyenek, akiket megfizetnek a munkájukért, különben elmennek máshová dolgozni. Ha nem emeljük a fizetéseket és nem képezzük a munkaerőt, akkor nem fogunk előre lépni.

Nemrég hasonlóan érvelt Matolcsy György jegybankelnök is, amikor azért kritizálta a kormányt, mert „vasba és betonba” fektet az „agyak” helyett. Az MKIK-elnök ugyanakkor odaszúrt az MNB-nek is, mondván, elvétette az inflációs célt, és tennie kell ennek visszafordításáért. Kitért a forint gyengülésére is, mikor ezt nyilatkozta a Portfoliónak:

A forint 15 százalékkal értékelődött le 5 év alatt, senkit sem kényszerített arra, hogy jobban, hatékonyabban dolgozzon és dolgoztasson. A cégek ölébe hullott az egyre olcsóbb és olcsóbb munkaerő a forint leértékelődése miatt.

A minimálbér összege jelenleg bruttó 167 400 forint, a garantált bérminimum pedig 219 ezer forint. A bruttó 200 ezres minimálbér ötletét – amiből nagyjából 133 ezret kapnának meg ténylegesen a minimálbért kereső munkavállalók – a 2020-es választás közeledtével vetette fel Orbán Viktor, és még a nemzeti konzultációba is bekerült kérdésként.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!