A MÁV-csoport elnök-vezérigazgatójának javadalmazásáról kormányhatározat rendelkezik - reagált a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-nek a szakszervezetek erre vonatkozó kritikájára szombaton.

A közlemény szerint a MÁV-csoportnál a vállalat vezető állású munkatársai nem vettek fel sem prémiumot, sem jutalmat az év végén. Ezzel szemben a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak 2015 decemberében egyszeri félhavi alapbérüket kapták meg  karácsony előtt, ami 4,2 százalékos bérfejlesztésnek felel meg.

A vasúttársaság ezen felül ajánlotta meg a 2016. évre vonatkozóan a 0,5 százalékos differenciált bérfejlesztést és a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztáritagdíj-kiegészítést.

Közölték továbbá, hogy a vezetőség támogatja a vasutas életpályamodell kialakítását, és a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítását a fluktuáció csökkentése és a munkaerő-állomány megtartása érdekében.

A közlemény szerint 2015 decemberében a MÁV-Start 180 munkavállalót  vett fel, 74 mozdonyvezető-gyakornok képzése zajlik a Baross Gábor Oktatási Központban, és 2016-2017-ben további 150 mozdonyvezető és 150 jegyvizsgáló oktatása indul el a vasúttársaság költségén.

A felvett munkatársak a képzési idő alatt gyakornoki bért kapnak, megilleti őket a dolgozóknak járó minden béren kívüli juttatás és a belföldön korlátlan ingyenes utazást biztosító arcképes igazolvány, továbbá önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén a munkáltatói támogatás.

Az oktatást sikeresen elvégző mozdonyvezető kezdő fizetése 216 500 forint, amihez 35 százalékos műszakpótlék társul, továbbá rendkívüli munkavégzés elrendelése esetén - a Munka törvénykönyvében meghatározott mértéknél jóval magasabb - 200 óráig 50 százalékos, 201-300 óra között pedig 150 százalékos díjazás jár.

A belföldi vezető jegyvizsgálók alapbére 132 000 forint, ehhez 30 százalékos műszakpótlék, nyelvpótlék és jegyeladási jutalék is tartozik. A rendkívüli munkavégzés díjazása 50-től 130 százalékig terjedhet a teljesített órák számának megfelelően - tartalmazza a MÁV Zrt. közleménye.