És az államfő számos egyéb juttatásra is igényt tarthat, miután letetette tisztségét.

A német média napokban jelentette be, a kancellár nyugdíja 15 ezer euró (5,2 millió forint ) körüli összeg lesz, írja a Blikk, és az összeget rögtön párba is állítja Áder János járandóságával. Az államfőnek májusban jár le a mandátuma, így ő lesz az első köztársasági elnök, aki a nyugdíjkorhatár előtt, már 63 évesen pihenhet a teljes körű államfői fizetés mellett. Emlékeztetőül: egy 2019-es törvény gyakorlatilag duplájára emelte a mindenkori államfő juttatásait, így ez jövőre nagyjából 4 millió forintra emelkedhet.

Mivel a távozó államfő juttatásai megegyeznek az aktív köztársasági elnök járandóságával, Áder János is ezzel a summával számolhat.

Ám Áder János korábban négy évig a Fidesz Európa Parlamenti képviselője volt, ami után külön nyugdíj jár: a négy év képviseleti szolgálat után a 8900 eurós (3,2 millió Ft) EP-képviselői fizetésének 14 százaléka, vagyis, hozzávetőlegesen 430 ezer forint. Így összességében bruttó 4,4 millió forintból kell kijönnie nyugdíjasként az államfőnek, ami alig 20 százalékkal marad el Angela Merkel nyugdíjától.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!