Hamarosan indul a tanév, egyelőre jelenléti oktatással, a boltokban pedig egyre több család válogat a füzetek és az íróeszközök között. Megnéztük, mennyibe kerül 2021-ben a tanévkezdés. A HVG írása.

Van, aki tízezerből kihozza, másnak harmincezerből is alig sikerül. Idén személyes oktatással indul az iskola, a tanszerek pedig idén sem lettek olcsóbbak. Egy általános iskolás gyerek teljes beiskolázása akár 50 ezer forintba is kerülhet, bár ez az összeg nagyban függ a vásárolt füzetektől, egy új iskolatáska pedig könnyen meg is duplázhatja a költségeket.

A magyar szülők az új tanévhez szükséges alapvető felszereléseket 10-15 ezer forintért, iskolatáskát további 15 ezer forintért vásárolnak a Regio Játék friss felmérése alapján. A vállalat a tavalyi évhez képest online 10 százalék, a boltokban pedig 5 százalék kosárérték-növekedésre számít. Úgy tapasztalják: az emberek az iskolatáskát és a tolltartót jellemzően személyesen, míg a füzeteket és írószereket inkább online szeretik beszerezni.

A kereskedő azt is felmérte, ki mire költ az alapvető csomagon túl: a legnagyobb tétel az iskolatáska lehet, amelyből tízből nyolc gyerek kaphat újat szeptember előtt. Alapvető tanszerekre a megkérdezettek egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, egyhatoda pedig 20 ezer forintnál is többet költ egy gyermek tanév kezdésekor.

Ennyit költött a hvg.hu a tanévkezdésre

A statisztika mellett leteszteltük, hogy különböző üzleteknél mennyibe kerül a tanszer beszerzése. A vásárlói kosár összeállításához egy kiosztott tanszerlistát használtunk fel. Ebben a termékek a következők voltak:

5 vonalas füzet,

2 négyzethálós füzet,

1 sima füzet,

1 hangjegyfüzet,

1 leckefüzet.

A tolltartóba vettünk

2 tollat,

egy 12 darabos színesceruza-készletet,

egy 12 darabos filctoll készletet,

1 radírt és

3 grafitceruzát.

Emellett a rajzórához is beszereztünk pár dolgot:

2 csomag félfamentes írólap,

12 darabos vízfesték,

1 tubus stiftes ragasztó.

Meg egy tolltartó és egy iskolatáska is került a kosárba.

Az Auchanban a fenti termékek megvásárlására összesen legalább 10 940 forintot kellett költeni. A legolcsóbb tűzött füzet 38 forintba, az alsósoknak szánt tolltartó pedig 1990 forintban került. Az iskolatáskák közül a legjobb árú anatómiai táska itt 5990 forint. A mintás borítójú tűzött füzetek darabárai 100 és 500 forint között mozognak.

A vállalat szerint a vásárlók nem a legolcsóbb termékeket keresik, hanem a legjobb ár-érték arányt, azaz a slágertermékek nem az áruk miatt lesznek azok. A környezetvédelem nevében egyre több terméket árulnak csomagolásmentesen – nem kell tehát feltétlenül nagyobb tételt megvenni valamiből.

A Pirexben 105 forint alatt nem lehet tűzött füzetet találni, a mintás borítójúak ára 210-től 2640 forintig terjed. A legolcsóbb iskolatáska itt 8540 forint, golyóstollat pedig 180 forint alatt nem találtunk. A hvg.hu kosara így 16 530 forintba került.

A KES papírban a legolcsóbb fűzött tüzet 90 forint, a mintás füzetek 140 és 500 forint között vannak. A legolcsóbb hátizsák itt 5170 forint, a tolltartóért pedig 1330 forintot kérnek. A bevásárlólista alapján 11 810 forintba kerültek az iskolakezdéshez szükséges termékek.

Egy kis sarki papír-írószerbe is betértünk, itt a sima fűzött füzetek 70 forintba kerülnek, a mintásak ára pedig 195 és 450 között mozog. Az anatómiai táskák 8499 forinttól 23 200 forintig kaphatók. A vásárlói kosár ellenértéke 15 913 forint volt.

Mindenből a legolcsóbbat néztük, hogy lássuk, mennyi az a minimum összeg, amit muszáj rászánni az iskolakezdésre.

Viszont itt azt is meg kell jegyezni, hogy a választott füzetek bár olcsók, a személyes tapasztalatok szerint pár hét alatt szétesnek a rossz minőség miatt, és a lapjaik száma közel sem elegendő a teljes tanévre. Azaz ezek a végösszegek még sok újra vásárlást hozhatnak maguk után, míg a középkategóriás dolgok általában jól viselik a gyűrődést. A filctollak és vízfestékek közül pedig az alsó kategóriás darabok gyakran nem fognak rendesen.

A táskáknál és tolltartóknál hasonló problémákkal kell megküzdeniük a szülőknek. Lehet anatómiai hátizsákot kapni 5-6 ezer forintért is, a jobb minőségű, tartós darabok viszont alsó hangon 12 ezernél kezdődnek, az árak pedig 25 ezerig teljesen hétköznapinak számítanak. A Budmilnál például 11 990 forinttól indulnak az iskolához is alkalmas táskák, a legtöbb viszont 15 és 20 ezer forint között van. A kisiskolásoknak szánt termékekért 23 990 forintot kérnek.

A Regio felmérése azt mutatja, hogy az alsósok szüleinek egyharmada 15 ezer forintnál többet szán a megfelelő iskolatáskára, a felsős tanulók szülei pedig 10–15 ezer forintos árkategóriában gondolkoznak. A számok azt a tendenciát is alátámasztják, hogy a szülők igyekeznek odafigyelni gyermekeik gerincének egészségére, ami minél fiatalabb egy gyerek, annál sérülékenyebb és annál könnyebben deformálódik a folyamatos, sok kilós tankönyvek és füzetek alatt.

Ezeken felül még rengeteg pluszköltség felmerülhet, a testnevelés-felszereléstől kezdve (ami ugye póló, nadrág, sportcipő, ugrókötél, tornazsák) az iskola által kért tisztálkodási és takarítószereken át egészen a különböző rajztechnikai és matematikai tanulást segítő eszközökig, amiket a legtöbb esetben soha nem használnak a gyerekek az órákon.

Az összehasonlítást éppen a termékek sokfélesége nehezíti, mindenesetre alapnak jó lehet a KSH öt évvel ezelőtt készített kalkulációja, amely szerint akkor 10 235 forintot költöttek a háztartások a tanév kezdetén iskolatáskára, tanszerre és írószerre összesen. Feltételezhető, hogy ez a szám nem kizárólag a legolcsóbb termékekből tevődött össze.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!