A Városi Civil Alapot a magyar kormány nem sokkal azelőtt hozta létre, hogy lejárt volna a Norvég Alap támogatási ciklusa, amivel Magyarország végleg elesett a nemzetközi felajánlástól. Az újonnan felállt szervezet a legnagyobb összegű 15 milliós felajánlásait szinte kizárólag fideszes kötődésű szervezetek közt osztotta szét. A Klubrádió cikke.

Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb összegű támogatást nyerték el a Norvég Alap helyére állított magyar állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amely nem kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz – írja az Átlátszó.

A Városi Civil Alapot a kormány azelőtt hozta létre, hogy a Norvég Alap támogatási ciklusa lejárt volna. Utóbbi ragaszkodott ahhoz, hogy az általuk rendelkezésre bocsátott 4 milliárd forint szétosztását továbbra is az Ökotárs Alapítvány itézze. 2014-ben Lázár János még Miniszterelnökséget vezető miniszterként megpróbálta ezt a felelősséget elvenni az Ökotárstól, és az állami tulajdonú Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nek átjátszani.

A kormány szerint a pénzeket elfogult módon osztották el, ezért 2021-ben inkább lemondtak a Norvég Alap támogatásáról. A portál szerint nemcsak a 4 milliárdos civil alaptól, hanem további 73 milliárd forinttól, is elesett a kormány, amelyet szétoszthatott volna.

Új szervezet, másfajta elfogultság?

Július végén felkerült a támogatott civil szervezetek teljes listája, ezen mintegy 700 csoport szerepel. Az alábbiakban a maximálisan elnyerhető, 15 millió forint támogatást elnyert szervezetek listáját tekintjük át. Ezt az összeget 81 szervezet nyerte el a Városi Civil Alap legelső pályázatán.

A lehetséges legnagyobb támogatást kapott 81 szervezet között csak 26 csoportot találtunk, akiknél nem mutatható ki egyértelműen kormánypárti politikai kötődés. Ez alig több, mint harmada a vizsgált szervezeteknek. 12 szervezet került a „közvetett” kategóriába, 42-nél pedig közvetlen a kapcsolat.

Vagyis a Városi Civil Alapból a legnagyobb támogatást elnyert civil szervezetek több mint fele valójában Fidesz-KDNP-s politikusok, vagy kormánypárti színekben indult jelöltek szervezete

 – vonta le a következtetést a portál. Példaként emelte ki Mészáros Lőrinc, Tállai András, Seszták Miklós üzletfeleit, akik nyertek ezeken a pályázatokon.

Forrás: Klubrádió