A járulékokat le kell róni, de a személyi jövedelemadó (szja) a legális munka büntetése – idézi Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét a Magyar Nemzet. Azt írják, Domokos javasolja, hogy a kormány minél nagyobb lépéseket tegyen afelé, hogy 0 százalék legyen az szja.

Meggyőződésem, hogy az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik. A nyugdíj, valamint a betegségek és a tragédiák anyagi túlélése miatt fontos, hogy van államilag szervezett, központosított rendszer, amelynek része, hogy járulékot fizetünk. De az nem teher, hanem megelőlegezett kiadás a személyes biztonság érdekében. Ezért amennyire csak lehet, az adókat vissza kell venni

– érvelt Domokos. Az szja mértéke jelenleg 15 százalék. Összehasonlításként, a vállalatokra kivetett társasági adó eközben 9 százalékos. Az ÁSZ-elnök az emberek terheinek enyhítéséről beszélve nem tért ki a világszinten kiemelkedő 27 százalékos általános forgalmi adóra (áfa), ami ugyancsak a magánszemélyeket terheli.

Domokos nyilatkozatának apropóját – ahogy arra a Magyar Nemzet is rámutat – az adja, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti programjának a többkulcsos adózás is része. Karácsony korábban „közbotránynak” nevezte, hogy arányaiban nem enyhébb az adóterhe például a minimálbérből élőknek, mint azoknak, akik milliós fizetést visznek haza.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!