Akár havi 10 000 euró ösztöndíjat is kaphat egy vendégoktató a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumtól, de a fiatalabbak (35 év alatt) is 5000 eurónyi juttatásban részesülhetnek – nézte meg az intézmény honlapját a telex.hu.

Az összeg magába foglal utazást, egészségbiztosítást, szükség esetén vízumot, lakhatást, irodahelyiséget, részvételt külföldi konferencián és költőpénzt is. Az ösztöndíj időtartama két héttől legfeljebb egy évig tart. A Fidesz ellen-CEU-jának szánt, közpénzmilliárdokkal felpumpált intézmény (aminek felhízlalásáról itt olvashat részletesen) külföldi szakembereknek (vagy külföldön élő magyaroknak) címzett látogatói ösztöndíj programja 2020-ban indult. Az Orbán Balázs által vezetett Fidesz-közeli elitképző magyar viszonyok között meglehetősen jól fizetett vendégoktatói között felbukkantak olyan nevek is, akikkel kapcsolatban még az MCC-n elérhető leírás sem árulkodik meggyőző tudományos munkásságról.

Az egyik vendégoktató például Benjamin Harris-Quinney, aki egy brit think tank vezetője, jelenleg pedig egy brit konzervatív bulvárlap, a The Daily Express publicistája.  Az 5 és 10 ezer eurós, akár egy évig is tartó vendégoktatói ösztöndíjak azért is figyelemre méltóak, mert rendkívül távol állnak a hazai egyetemi életben elérhető fizetésektől. Nyáron posztolta ki Urkom Aleksander, az ELTE adjunktusa, hogy „542 EUR (192 506 forint). Ennyit keres ma Magyarországon egy egyetemi adjunktus, doktori végzettséggel, folyamatos kutatói és publikálási kötelezettséggel”.

 Mindez nem elszigetelt eset, hanem a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a magyar valóság.

Egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, vagy már el is végezte azt, 147 477 forint nettót keres. Órabérben ez 883 forint. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nemrég azt mondta: szeptember 1-jével 15 százalékos, január 1-jével újabb 15 százalékos fizetésemelés lesz az állami fenntartású egyetemeken. Ha ez megvalósul, akkor az említett 542 euró majdnem 717 euró lesz.

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!