Egyértelműen a kormánytól várják a magyarok a gazdaság újraindítását, a fogyasztókat, kisvállalkozásokat és civil szervezeteket legkevésbé sem terheli felelősség a magyarok szerint – derül ki az Ipsos friss felméréséből. A hazai lakosság akkor tekintené újra egészségesnek az ország gazdaságát, ha mindenki visszakapná állását saját ismerősei körében, ha új üzletek nyílnának a környéken és ha újra megjelennének hazánkban a turisták. A magyarok négyötöde szerint azonban ez egy éven belül nem valósul meg – írja a Portfolio.

Az Ipsos 29 országban elvégzett, a Covid-19 járványt követő gazdasági visszaesést elemző lakossági kutatása a magyarok karakteres, nemzetközi átlagtól gyakran élesen eltérő véleményét tükrözi. Az összesen 21.503, Magyarországon 500 felnőtt lakos megkérdezésével készült nemzetközi vizsgálat egyértelművé tette: a magyarok a gazdaság legnagyobb szereplőire hárítják a helyreállítás felelősségét.

A globális rangsorban a helyi „kormányzathoz” (34%) képest ugyan fele annyian, de a „nagyvállalatokhoz” hasonlóan 17 százaléknyi csoport első helyen említette az „egyének”, azaz a lakosság felelősségét a gazdaság helyreállításában. Ehhez képest a magyarok felfogásában az utolsó helyen szerepelnek az állampolgárok (3%), azaz maguk a fogyasztók a legkevésbé sem vennék magukra a gazdaság beindításával járó plusz terheket.

A magyar lakosság, az oroszokhoz hasonlóan az állam gondoskodására támaszkodik leginkább (88% és 91% említés), míg számos európai nemzet, így például a lengyel, a román, a francia a globális átlagnál jóval kevésbé várja el a kormányzat gazdaság-helyreállító intézkedéseit.

A pesszimistább országok között szerepel hazánk a gazdaság várható újraindítását tekintve: mindössze 19% várja egy éven belül a fellendülést, szemben a 26%-os globális értékkel. A kínaiak, az arabok, és az európai nemzetek közül főként a hollandok és a németek állnak bizakodóan a kérdéshez. Kína lakosságának több, mint fele, 56% úgy érzi, már helyre is állt a gazdasági rend a járványt követően, míg ez a mutató Magyarországon 3%-ot jelez.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!