Az államosítás alatt álló vállalat első emberének bére úgy növekedhet, hogy a cég munkatársainak bére az ágazat többi dolgozójának fizetéséhez képest alacsonyabb - olvasható a Népszavában.

Utolsó pillanatban nyújtotta be az Alföldvíz Zrt. igazgatótanácsa azon javaslatát, amely szerint megemelnék a vezérigazgató 1,8 millió forintos fizetését - írja a hvg.hu. A portál emlékeztet, az államosítás alatt álló vállalat munkatársai korábban több alkalommal is tüntettek, mivel az ágazatban dolgozó kollégáik jóval többet vihettek haza náluk, noha a szakszervezetnek kétszer is sikerült a béremelést kiharcolnia.

Az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatójának 30 százalékkal emelkedő bérének is ez az oka, arra hivatkoznak ugyanis, hogy amíg a dolgozók bére folyamatosan emelkedett, addig a cég első embere ugyanazért a fizetésért dolgozott. A rapid módon benyújtott emelési javaslat mindenesetre még nem eldöntött, arra ugyanis a céget tulajdonló önkormányzatok testületeinek is igent kell majd mondania, és ezt követően kerülhet csak a cég közgyűlése elé a tervezet.

Amennyiben ez megtörténik, az viszont csak azért lesz lehetséges, mert a rövidesen elindulhat az önkormányzati Alföldvíz Zrt. átruházása az állami Nemzeti Közművek Zrt.-re. Így a vezérigazgatói béremelés kigazdálkodása már őket terhelheti.

Forrás: Népszava