Magyarországon 750 ezer ember nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen – derül ki az Európai Szakszervezetek Szövetségének friss felméréséből, amiről a Népszava számolt be. Magyarország az egyike annak a 16 európai uniós országnak, ahol a gazdagok és a szegények közötti különbség egyre nő a nyári pihenéshez való hozzáférés terén. Az ATV Híradó riportja.

Sokan hűsölnek a Balatonban a nyári hőségben, de vannak, akik inkább külföldre utaznak a szabadságuk idején. Nem mindenki teheti azonban meg, hogy nyaraljon – derül ki az Európai Szakszervezeti Szövetség friss felméréséből.

Magyarországon a szegénységi küszöb alatt élők, több mint 72 százaléka nem tud nyaralni. Az Unióban a legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol a szegénységi szinten élők majdnem 90 százaléka kimarad a nyaralásból. A sorban Románia következik, majd a Horvátország, Ciprus és Szlovákia. Az uniós átlag 59,5 százalék.

Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárhelyettese úgy fogalmazott: „a szabadság nem lehet kevesek luxusa".

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke híradónknak azt mondta, sokak bére nem elegendő arra, hogy nyaralás elérhető cél legyen, és szerinte a szociális üdültetés is leépülőben van Magyarországon. „A minimálbérből, sőt a szakmunkás bérminimumból sem nagyon lehet elmenni családi üdülésekre, mert mint tudjuk, a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forint, a minimálbér meg 170 ezer körül van. Ezek nettó értéke alig haladja meg a 100 ezer forintot” – hívta fel a figyelmet Palkovics Imre.

Dobrev Klára sajtótájékoztatón reagált a Európai Szakszervezeti Szövetség friss felmérésére. A DK-s miniszterelnök-jelölt szavait pedig a Fidesz sem hagyta szó nélkül.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ híradónk megkeresésére azt válaszolta: Magyarország Európában egyedülálló ingyenes nyaraltatási programot biztosít az Erzsébet-táborokon keresztül évente több százezer gyermeknek, családnak.

Forrás: atv.hu