Hónapok óta nem lassul az áremelkedés, az 5 százalékos hazai infláció Európán belül a legmagasabb. A nyugdíjasokat különösen érzékenyen érinti a drágulás. A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, Bodnár Zoltán úgy véli, határozottabb kamatemelésre lenne szükség a pénzromlás ütemének csökkentéséhez. Az ATV Híradó riportja.

Sokan panaszkodnak a drága élelmiszerekre. Egy budapesti piacon a sárga- és őszibarack kilóját 980 forintért árulják, míg a szeder 500 forintba, a paradicsom 680 forintba,egy kiló krumpli pedig 250 forintba kerül.

A CBA kommunikációs igazgatója úgy látja, üzleteikben bizonyos termékek, köztük az étolajok kerülnek többe, a húsok áraiban inkább hullámzás látszik. „Legnagyobb mértékben az étolaj fogyasztói ára emelkedett, ami azt jelenti, hogy az elmúlt félév alatt csaknem 30%-al emelkedett ennek a termékkörnek az ára” – nyilatkozta az élelmiszerlánc kommunikációs igazgatója.

„Hónapok óta megfigyelhető, hogy az Európai unió legmagasabb inflációja van Magyarországon”. Ezt már a Portfolio.hu elemzője mondja. Az infláció pedig drágulást hoz, mondja az elemző. Az inflációs ráta áprilisi és májusi 5,1%-ról júniusban 5,3%-ra emelkedett, utoljára 8 és fél éve, 2012-ben volt ennél magasabb az áremelkedési ütem.
Beke Károly úgy fogalmazott, „a tavaszi hónapokban ezt egyrészt, az alacsony bázis indokolta, ugye tavaly a világjárvány kitörésekor gyakorlatilag egyik napról a másikra beszakadt pl az olaj ára, láttunk negatív olajárakat is a piacon, de gyakorlatilag 0 dollár volt az olaj Világpiaci ára, és ez a bázis az, ami most megemelte jelentősen az inflációt.”

Az infláció csökkentésére június közepén alapkamat emelés mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank korábbi alelnöke úgy véli, a jelenlegi kamatemelés legkevésbé sem elégséges. „Semmire sem elég és ezt a piac is így érzékelte, hiszen a forint a bejelentést követően egy nagyon rövid időre megerősödött, majd ismét visszagyengült és ennél sokkal világosabb, egyértelműbb kamatlépések és határozottabb kamatlépésekre lenne szükség” – mondja Bodnár Zoltán. Az MNB korábbi alelnöke kiemelte: bizonyos előrejelzések őszre további emelkedést jósolnak, az 5,3 vagy az 5,7 százalékos szintet is elérheti az infláció. Hozzátette: a problémát az okozza, ha az 5-6 százalékos sáv között ragad be az infláció, mert a magasabb infláció magasabb béreket fog kikényszeríteni, és egy ár-bér spirál alakulhat így ki.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!