A KSH legfrissebb adatai szerint 38%-ra nőtt a relatív szegénységi rés a 65 éven felüliek körében, magyarul ennyien szegényedtek el a nyugdíjasok közül. De vajon miért szavaznak így?

Az „Életet az éveknek” nyugdíjas szervezet elnöke, Hegyesiné Orsós Éva a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy milyen hatással van az elszegényedés a nyugdíjasokra.

"A nyugdíjasok fegyelmezett választók, most is ott lesznek a választásokon, tehát nem mindegy a pártoknak, hogyan szavaznak, de a szubjektív szegénység érzés, a szubjektív közérzet fontos dolog" - mondta Hegyesiné, miért szavaznak úgy az idősek, ahogy.

Az egész politikai manőver: a szubjektív érzésre épít a kormány. "Azt lehet látni, hogy a nyugdíjasok az idén is több juttatást kapnak, és ha azt érzik, hogy most is kapunk, most is kapunk és megint kapunk, és ez idén többször is megtörténik, akkor kevésbé érzik, hogy mi a probléma".

Úgy érzik a nyugdíjasok, hogy figyelnek rájuk, miközben "ezek közül igazából egyik sem fogja befolyásolni az életminőségüket, főleg nem annak 1,2 millió embernek, akinek 150 ezer forint van a nyugdíja, vagy azét az 500 ezer emberét, akinek 100 ezer forint alatti összeg jut havonta".

Azért így is vannak, akik panaszkodnak, de nem akkora számban és mértékben, amit a számok mutatnak, mondta. A KSH szerinti 37,8% elszegényedés "nagyon durva szám, soha ilyen mértékű elszegényedést nem lehetett tapasztalni". Ha megnézzük, hogy 2006-tól kezdve, milyen mértékű volt a szegénységi rés, "hihetetlen", hogy a legmagasabb mérték 15,3% volt az elmúlt 13 évben, 2018-ban 9,6%-ra csökkent, majd onnan két év alatt ugrott fel a mostani 38%-ra. "Vannak olyan tagjaink, akik nemhogy üdülni nem tudnak elmenni pár napra, de a gyógyszereket sem tudják kiváltani".

A hihetetlen romlás egyik oka az inflációkövető nyugdíjkövetés. 2019-ben például a nettó átlagkereset emelkedés 14,4%-kal nőtt, a nyugdíj csak 3,4%-kal. Akkor volt durva az elszegényedés, "négyszer dinamikusabban emelkedett az átlagkereset".

A nők esetében még rosszabb a helyzet, náluk 4% magasabb az elszegényedés. Alacsonyabb a keresetük, és sokan azt mesélik, hogy éppen a nyugdíjkorhatár előtt 2-3 évvel vesztik el a munkájukat, 62 évesen pedig már nem találnak munkahelyet, vagy ha igen, az sem 8 órás, és nem is jól fizetett munka. Korábban volt a védett kor, most már úgy tűnik, hogy az sincs, hiába írta bele a kormány az egyik konzultáció kérdései közé, hogy megmaradjon-e a védett kor.

Forrás: KLubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!