A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, nyelvvizsgákat kell szerezzen, publikál és oktat, 150 ezer forintnál is kevesebbet keres. A kormány ma 30 százalékos béremelést ígért az egyetemi oktatóknak – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Siralmas állapotok vannak, egy egyetemi tanársegéd órabére még 900 forint sincs a magyar felsőoktatásban - erről a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke beszélt az RTL Híradónak, miután az ELTE egyik adjunktusa nyilvánosságra hozta a legutóbbi fizetését.

Az egyetemi adjunktus doktori végzettséggel 192 506 forintot kapott kézhez.

Az Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak megerősítette, hogy valóban ennyit keresnek az adjunktusok. A tanársegédek pedig még kevesebbet.

Siralmas állapotok vannak. Egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, nyelvvizsgákat kellett, hogy szerezzen, vagy tán már meg is szerezte a PhD fokozatát, 147 470 forint nettót keres. Ez nem elegendő, hogy hitelképes legyen. Ha kiszámoljuk, neki mennyi a 167 munkaórára vetítve az órabére, 883 forint

- fogalmazott Dráviczki Sándor.

A 883 forintos órabérért cserébe doktori címért hajtanak, publikálnak, nyelvvizsgáznak, és mindenkinél több órában oktatnak a munkahelyükön.

A bértábla csak minimum béreket határoz meg, azaz az egyetemek fizethetnének többet is, de a szakszervezet szerint nem tudnak.

hirdetés

Az egyetemek gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a legtöbb helyen, hogy ezalatt emeljék a béreket. Én a Nyíregyházi Egyetemen dolgozom, itt mindenki a minimumot kapja

- mondja a szakszervezet elnöke.

A kormány részben az egyetemek gazdasági helyzetével magyarázza, hogy miért adja sorra alapítványok fenntartásába az állami intézményeket. Szerintük az úgynevezett modellváltás után javulnak az anyagi feltételek.

 

Gulyás Gergely az RTL Híradó kérdésére a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy az állami egyetemeken is lesz béremelés.

Szeptember elsejével 15 százalékos, és január elsejével újabb 15 százalékos emelés lesz az állami fenntartású egyetemeken is

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az RTL Híradó számításai szerint így jövőre egy adjunktus már majdnem 250 ezer forintot is kézhez kaphat havonta.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!