A projektvezető az ügyféllel való egyeztetés mellett nyomon követi a projekttervet és vezeti a projekt csapatot, amelynek motiválása is a feladatai közé tartozik. A Világgazdaság cikke.

A projektvezető tűzi ki a határidőket és a feladatokat, tervezi meg a költségvetést, monitorozza a projektet, és az ügyfél elégedettségét is ő biztosítja. Egy kezdő projektvezető 500.000 és 750.000 forint között, vezető szinten pedig akár 1.500.000 forintot is hazavihet. Érdemes még említést tenni a Scrum master szerepéről. Ez a munkakör jelentősen eltér a hagyományos projektmenedzser feladataitól és felelősségétől. 

Az önszerveződő fejlesztő csapatnak nem kell irányítás, a feladatokat nem kell kiosztani, mivel a csapat választja ki azokat. Feladata, hogy a csapattal együtt működtesse a Scrum keretrendszer által meghatározott mechanizmusokat. Egy Scrum masternek (szinttől függetlenül) 600.000 forinttól akár 1.500.000 forintig is terjedhet a fizetése.

Az üzleti elemző alapvető feladata biztosítani azt, hogy a rendszer az ügyfél követelményei szerint valósuljon meg. Ehhez meg kell ismernie a konkrét folyamatokat, azonosítani kell a rendszer felhasználóit és meg kell határozni, hogy a fejleszteni kívánt alkalmazás milyen adatokat kezeljen és hogyan. A rendszerszervező az a személy, aki bár nem feltétlen ismeri a megvalósítandó rendszer üzleti környezetét, ellenben technikai tudással például adatmodell tervezés, SQL – rendelkezik.

Domaintől, azaz üzleti területtől függően a fizetések eltérőek lehetnek, átlagosan egy junior elemző 500.000 és 750.000 forint között kereshet,

de egy Business analyst (rendszerszervező) már kezdő szinten is akár 650.000 forintos bérrel, senior szinten pedig akár 1.200.000 forintos bérrel is számolhat.

A szoftverfejlesztői munkakör cégenként eltérő lehet. Sok esetben a fejlesztő szinte kizárólag fejlesztési feladatokat lát el, más szervezeteknél tervezési feladatai, sőt akár projektvezetői feladatai is lehetnek. 

Pontos számok nincsenek arról, hányan töltik be a szoftverfejlesztői a pozíciókat. Ha a hazai LinkedIn adatokat vizsgáljuk, úgy tűnik, hogy ez a leggyakoribb IT munkakör körülbelül 100.000 szakemberrel

- mondja Réfi Balázs, a Bluebird vezérigazgatója.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!