A számok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a Fidesz kormányzása alatt a szegények még szegényebbek lesznek - írja Tóth Bertalan.

A KSH július 1-jén közzétett számításai alapján addig sohasem látott mértékben mélyült a szegénység Magyarországon

- írja lapunkhoz eljuttatott közleményében Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. A politikus szerint a számok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a Fidesz kormányzása alatt a szegények még szegényebbek lesznek, ugyanis a szegénységi rés mértéke 2019-ben a 65 év feletti nők esetében 40 százalék volt, ami 2010-hez képest közel megnégyszereződött, a 18 év alatti gyermekek esetében pedig 10 év alatt megduplázódott és már 47,6 százalék volt. Mint a frakcióvezető írja, "a kiváltságos 1 százalék világából, ahol főúri kúriák épülnek, 1,5 milliós ajándékba kapott karórák röpködnek, és többmilliós fizetések lapulnak a zsebekben, valóban nem látszik, hogy mit jelent mélyszegénységben élni. A számok azonban nem hazudnak, azzal, hogy a Fidesz bevezette az inflációkövető nyugdíjemelést és nem hajlandó emelni a 13. éve változatlan összegű családi pótlékon szegénysorba lökött rengeteg családot és idős embert."  

A legtragikusabb pedig az, hogy ez a statisztika még a válság előtti állapotokat mutatja be

- hívta fel a figyelmet Tóth Bertalan.

Mint írta, az MSZP programjának hangsúlyos eleme a mélyszegénység felszámolása.

Kormányra kerülésük esetén ezért duplájára emelnék a 13 éve változatlan családi pótlék összegét, valamint a gyes és a gyet összegér radikálisan növelnék, értékállóságát törvényben biztosítanák. Kiegészítő családi pótlékot juttatnának az alacsony jövedelmű családok számára a gyermekek utáni adókedvezmény, a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezménye, illetve a 25 évnél fiatalabbak, és az első házasok kedvezménye megtartása mellett. Mindezek mellett igazságossá tennék mind a nyugdíjemelés kiszámítását, mind a nyugdíjemelés elosztását. "Meg kell szüntetni az időskori szegénységet és fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat, a 28 500 forintos nyugdíjminimumot ezért fel kell emelni a minimálbér 50 százalékára" - zárja közleményét a szocialista párt társelnöke. Ahogy arról mi is írtunk, minden jel afelé mutat, hogy szakadékba csúszik az idősek kétharmada, az idősek jelentős többsége fokozatosan elszegényedett.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!