Tíz esztendővel ezelőtt született meg a jelenleg is érvényben lévő törvény az inflációkövető nyugdíjemelésről. Ennek kapcsán a Népszava interjút készített Stikel Jánossal, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnökével, aki szervezetével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait felhasználva azt mutatta be, hogy 2011 óta hogyan alakult a nyugdíjasok helyzete. A Mérce cikke.

Stikel János a lap kérdésére elmondta, hogy „az átlag alatti ellátásban részesülő idősek nagyjából kétharmada vesztese az elmúlt tíz évnek”. Ez annak ellenére történt így, hogy a kormány a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzésével indokolta a nyugdíjrendszer teljes átalakítását.

A meggondolás az volt, hogy az inflációt követő nyugdíjemelés a hasznára lesz a nyugdíjasoknak. Ám pusztán az történt, hogy

az alacsonyabb nyugdíjban részesülők még inkább elmaradtak a magasabb nyugdíjat kapókhoz viszonyítva.

„Noha a kormány folyamatosan azt állítja, hogy a nyugdíjak reálértéke változatlan maradt, a számok azt bizonyítják, csak az átlagnyugdíj feletti ellátást kapók járnak jobban a mostani rendszerrel, a nagy többség viszont nem”, mondta el Stikel.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!