Bár a válaszadók többsége igazságtalannak és szavazatvásárlásnak tartja, hogy csak a gyerekesek kaphatják vissza 2022-ben az szja-t, sokan számítanak rá – írja a Népszava.

Az ellenzéki szavazók csaknem 100 százaléka szerint szimpla szavazatszerző kampányfogás a kormány ígérete, hogy 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a gyerekes családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat a választási évben - derült ki a Publicus Intézet lapunk megbízásából készített felméréséből. Nem gondolja ezt másként a bizonytalanok tábora (87 százalék), mi több, a fideszesek többsége (53 százalék) sem.

Orbán Viktor miniszterelnök egy június eleji konferencián jelentette be: a gyermeket nevelő, az átlagjövedelemnél – a legfrissebb adat szerint ez bruttó 440 ezer forint – kevesebbet kereső szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, ha a gazdaság a megfelelő ütemben nő. Az ígéret nagyot szólt – főként azért, mert az előrejelzések szerint a GDP-növekedés bőven felülmúlja a 5,5 százalékos küszöböt –, amit az is bizonyít, hogy a Publicus felmérése szerint a megkérdezettek elsöprő többsége, 90 százaléka hallott a kormányfő ötletéről. A nagy visszhang persze nem véletlen, szakemberek szerint egy kétkeresős család szülőnként akár 1,6 millió forinthoz is juthat a visszatérítéssel, átlagban pedig hozzávetőlegesen 400 ezerre számíthat egy família.

Miután a kifizetés az év első hónapjaiban várható, sokan egyszerű választási fogásként értékelik: 80 százalék véli úgy, hogy a kormány szavazatokat akar vásárolni az adóvisszaosztással, míg a megkérdezettek alig több mint fele gondolja, hogy részben a gyerekes családok megsegítése a cél.

Utóbbit főként a Fidesz-KDNP-s szavazók vallják, igaz, ők szinte teljes mellszélességgel: 95 százalékuk hisz a segítő szándékban. Az ellenzékiek viszont tamáskodnak ezzel kapcsolatban, mindössze ötödük gondolja, hogy a családok gazdasági nehézségeit orvosolná így a kabinet. A nagy többségük nem hiszi, hogy érdek nélkül osztaná szét a várhatóan több mint 2700 milliárdos szja-bevétel ötödét, azaz bő 500 milliárdot a kormány. A legoptimistábbak a jobbikosok: nekik "csak" a kétharmaduk kételkedik a jószándékban, míg a DK-sok és momentumosok közül tízből egy gondolja, hogy hátsó szándék nélküli az ígéret.

Némiképpen meglepő, hogy amikor másképp kérdezték a válaszadókat – azaz, amikor kifejezetten rákérdeztek az esetleges politikai célra, a szavazatvásárlásra –, már a Fidesz-KDNP-sek sem voltak olyan biztosak az érdeknélküliségben: a kormánypárti válaszadók több mint fele – a cikkünk elején emlegetett 53 százalékuk – úgy vélte, igenis elképzelhető, hogy Orbánéknak hátsó szándékaik vannak. Az ellenzékieket viszont nem „zavarta össze” a másként feltett kérdés, sőt ebben az esetben még egyértelműbben jelezték: kilóg a lóláb. Azt kevesen tudják pontosan, hogy a visszatérítés közel két százalékát tenné ki a nemrégiben elfogadott jövő évi költségvetésnek, ám abban mindenki egyetért, ha valóban visszaadják az érintetteknek a befizetett adót, az komolyan megterheli majd a büdzsét.

A kormánypártiak háromnegyede, az ellenzékiek több mint 80 százaléka szerint komoly tétel a bő 28 000 milliárdosra tervezett kiadási oldalon.

A válaszadók jelentős része (37 százaléka) pesszimista – vagy talán nem bízik a kormány ígéretében –, arra számítanak, nem fog összejönni az 5,5 százalékos gazdasági növekedés, a pénzosztás pedig elmaradt. Meglepő módon a kormánypárti szavazók megosztottak a kérdésben, csaknem ugyanannyian hiszik (38 százalékuk), hogy az 5,5 százalékos GDP-emelkedés elmaradása esetén is utal majd a kormány, mint akik kételkednek ebben (41 százalék).

A jövő év eleji pénzosztást tehát meglehetősen sokan várják, annak ellenére is, hogy a megkérdezettek kevesebb mint harmada érzi igazságosnak, hogy csak a gyermekes családokon akar segíteni a kormány. A nagy többség szerint igazságtalan, hogy a gyermektelen rászorulók nem számíthatnak erre a támogatásra. Ebben az ellenzéki szavazók a legkritikusabb: 85 százalékuk szerint igazságtalan ilyen alapon diszkriminálni, miközben azt ők is elfogadják, akár ebben a formában is támogatni érdemes a gyermekes családokat. Arra a kérdésre, hogy ha a válaszadók dönthetnének, kiknek adnák oda ezt a pénzt, a legtöbben az egészségügyben dolgozókat említették, illetve azokat, akik a válság miatt elveszítették a munkájukat.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!