A minimálbér-emeléssel egy sor jegybanki vezető mellékjövedelme is automatikusan megemelkedik 2016-ban. Akad, aki vezető tisztségviselőként évente 80 millió forintnál is több tiszteletdíjat kap – írja a Világgazdaság.

Félmillió forinttal nagyobb, 9,32 milliós tiszteletdíjat kap Matolcsy György jegybankelnök a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi elnökségéért 2016-ban, mint az idén. Ugyanennyivel és ugyanennyire emelkedik Matolcsy alelnökei közül Nagy Márton honoráriuma a Magyar Pénzverő Zrt. és Gerhardt Ferencé a Giro Elszámolásforgalmi Zrt. igazgatósági (it) elnöki tiszte után. Mindhárom intézmény egyedüli tulajdonosa a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mégsem kellett külön döntenie az emelésről, az automatikusan következik a kormány és a versenyszféra karácsony előtti megállapodásából, miszerint a legkisebb kötelező havi minimálbér jövőre 111 ezer forint lesz, szemben az idei 105 ezerrel.

Az MNB ugyanis az általa közvetlenül és közvetve, teljes egészében tulajdonolt tizenkét társaság, valamint fél tucat alapítványa, továbbá a többségében lévő Budapesti Értéktőzsde (BÉT), illetve Központi Elszámolóház és Értéktár it- és felügyelőbizottsági (fb) tagjainak tiszteletdíját nem konkrét összegben határozza meg, hanem azokat a minimálbérhez viszonyítja. Utóbbinak általában a hétszerese az it- és alapítványi elnökök honoráriuma, az ötszöröse a tagoké és az fb-elnököké, míg a háromszorosa az fb-tagoké.

Első ránézésre meglepő módon a legtöbb, kilenc mellékállása az MNB számviteli igazgatóságát vezető Kalina Gábornak van, ami annak köszönhető, hogy a jegybank által létrehozott fél tucat alapítvány mindegyikének, valamint az azok által gründolt három cégnek az fb-jébe is bekerült. Ennek megfelelően a jegybanki vezetők közül Kalina tiszteletdíjainak a summája a legmagasabb, az idén havonta meghaladta a 3 millió forintot, ami még a jegybanki alapbérénél is több.

Ha azonban a főállású fizetéseket is figyelembe vesszük, akkor Csizmadia Norbert gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgató viheti haza a legtöbbet, havonta 7 milliót. Ettől több millióval elmarad Matolcsy és alelnökei összjövedelme, az ő 2 millió körüli havi alapbérükkel szemben a jegybanki ügyvezető igazgatók 50 ezer forint híján ötmilliót keresnek.

Ám nem mindegyik mellékjövedelem gyarapítja a jegybanki tisztségviselőket – állította az MNB tavaly szeptemberi közleményében. E szerint az alapítványoktól kapott tiszteletdíjakat jótékony célokra felajánlják közhasznú szervezeteknek. Az akkori közlés szerint például Matolcsy a Minden Gyerek Lakjon Jól!, Gerhardt egyrészt alma matere, a budapesti Piarista Gimnázium Kalazancius nevű, másrészt a felesége által látogatott rákosszentmihály-sashalmi református gyülekezet alapítványának utalt át. Palotai Dániel, az MNB gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója a Magyar Piarista Diákszövetséget segítette pénzzel, a személyzeti ügyekért felelős ügyvezető igazgató, Polt-Palásthy Marianna – Polt Péter legfőbb ügyész felesége – a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot.

A döntő többség az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot nevezte meg támogatandóként, amely azonban érdektelenség miatt idén márciusban megszűnt. Hogy ehelyett választottak-e más célszervezetet a jegybankárok, nem tudni, mivel azóta nem jelent meg tájékoztatás a közhasznú felajánlásokról, és az MNB a Világgazdaság ez irányú érdeklődésére nem reagált.  

Forrás: Világgazdaság