A 2022. évi januári nyugdíjemelés eldőlt akkor, mikor Varga Mihály miniszter benyújtotta a 2022. évi költségvetési törvény javaslatát a Parlamentnek. Ennek értelmében jövőre is az infláció – jelenleg becsült – mértékével emelkedik a nyugdíjasok juttatása. Mivel a törvény szövege 3%-os pénzromlással számol, így ekkora, vagyis három százalékos nyugdíjemelésre készülhetnek az érintettek 2022 januárban. A ProfitLine cikke.

Mitől függ hogy hány százalékkal emelkedik a nyugdíj egy adott év januárjában, így 2022-ben is?

Az adott év (esetünkben ez a 2022-es évet jelenti, hiszen cikkünkben a következő évi nyugdíjemelést taglaljuk) január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást - ideértve a baleseti járadékot is - a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni - rendelkezik a törvény (1997. évi LXXXI. tv.62. paragrafusa).

Mindez tehát azt jelenti magyarul, hogy az éves nyugdíjemelés az inflációval kerül korrigálásra, de mivel nem tudjuk előre, hogy az mekkora is lesz valójában, így azt valamilyen módon előre kell jelezni.

Ki mondja meg előre, hogy mekkora mértékű inflációval kell számolni a nyugdíjak emelésekor?

Az adott évi (esetünkben még mindig a 2022-es évről van szó) tervezett fogyasztói árnövekedését a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg. Azaz ha valaki előveszi a 2022-es Központi Költségvetést akkor abban megtalálhatja a bűvös számot: 3,0%.

Ennek megfelelően tehát 2022 januárjában 3,0%-os nyugdíjemelés lesz Magyarországon.

Mi van ha az infláció nagyobb lesz 2022-ben ettől a 3%-tól?

Ha a fogyasztói árak növekedésének adott évben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a tervezett szerinti mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni.

 

Forrás: ProfitLIne

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!