Mostantól nem számít, mekkora a jövedelmük, mindenképpen felvehetik az egészségkárosodási járadékukat a korábbi bányászok. – Nekünk baranyaiaknak ez egy nagyon fontos eredmény, hiszen a megyében különösen sok bányász él – fejtette ki a Dunántúli Naplónak nyilatkozva Hoppál Péter ország­gyűlési képviselő, aki a kormánynál lobbizott a rendelet módosításáért.

A kormány a bányász szervezetek kéréseit meghallgatva úgy döntött, számukra is biztosítja, hogy a keresetüktől független lesz a bányászjáradék – jelentette be Hoppál Péter Pécs és környéke fideszes országgyűlési képviselője pénteken.

– A kormány nagyra becsüli a bányászok áldozatos munkáját, ezért 2013 elején gondoskodott arról, hogy a rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíjban, később pedig a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők kérhessék a számukra kedvezőbb bányászjáradék megállapítását. Ez az összeg 2013 óta a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedik – fogalmazott a kormánypárti politikus Facebook-oldalán. Hozzátette: az idei évben a kormány eltörölte a keresetkorlátot a megváltozott munkaképességű emberek esetében, hogy az ellátásuk ne a keresetüktől függjön, és mivel a bányászok is hasonló élethelyzetben vannak, ezért mostantól ezt rájuk is kiterjesztik.

A képviselő a közösségi oldalára feltöltött videóban úgy fogalmazott: „Egy olyan kéréssel kerestek meg idén év elején a baranyai bányász szervezetek, hogy a bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő korábbi bányászok számára a kormánnyal töröltessük el a kereső tevékenységük esetén a keresetkorlátot. Magyarán, ha dolgoznak a járadékuk mellett, akkor a járadékot is kaphassák meg, és a jövedelmüket is teljes mértékben”.

– Nekünk baranyaiaknak ez egy nagyon fontos eredmény, hiszen a megyében különösen sok bányász él

– értékelt Hoppál Péter lapunknak nyilatkozva. Emlékeztetett: régóta működik együtt a bányászokkal, ez már a harmadik jogszabály-módosítás, amit közösen értek el. – 2009-ben még ellenzéki képviselőként a baloldali kormánynál nagyon komoly tárgyalások árán tudtam elintézni, hogy a bányászjáradék ügye a holtpontról kimozduljon. Aztán amikor eltörölték a korkedvezményes nyugdíjakat, elértük, hogy a bányászoknak járjon nyugdíj előtti egészségkárosodási járadék.

Hoppál Péter visszatérve a legújabb döntésre kifejtette: – Nagyon örülök, hogy a kormány nyitott volt a tárgyalások során, valamint hogy a Pénzügyminisztériumot is – ahol a kasszát őrzik, és minden többletkiadást nehezen hagynak jóvá – sikerült meggyőzni, hogy fogadják el a baranyai bányász szervezetek indítványát.

 

Forrás: bama.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!