A kormány elfogadta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter javaslatát a legnagyobb közszolgáltató állami vállalatok bérfejlesztésére. Eszerint az egyes állami tulajdonú vállalatoknál dolgozók bére 2021. július 1-jétől hároméves bérmegállapodás keretében összesen 15 százalékkal emelkedik. Évi több százezer forintnyi pluszjuttatásokról is megállapodtak a közszolgáltató vállalatoknál, így a teljes keresetemelkedés nagyobb lesz a bérfejlesztés mértékénél - írja a napi.hu.

A MÁV-Volán-csoport az ország legnagyobb foglalkoztatójaként a járványhelyzetben a személyszállító társaságoknál bekövetkezett jelentős utasfőcsökkenés és menetdíjbevétel kiesés ellenére is megtartotta teljes munkavállalói állományát - olvasható a vasúttársaság közleményében. 

A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizet minden munkavállalónak, valamint decemberben legalább bruttó 300 ezer forint munkavállalói lojalitást elismerő juttatást (a Volánbusz Zrt.-nél és a MÁV-HÉV Zrt.-nél bruttó 220 ezer forintot) 

2022-ben 10 százalékkal emelik a munkabéreket. A MÁV-nál munkavállalói lojalitást elismerő juttatást fizetnek legalább bruttó 300 ezer forint értékben, (a Volánbusz Zrt.-nél és a MÁV-HÉV Zrt.-nél csak bruttó 220 ezer forintot), valamint 100 ezer forint SZÉP-kártya juttatás minden tagvállalatnál. A dolgozók 2022 januárban legalább bruttó 50 ezer forint egyszeri juttatást kapnak.

2023-ban további 5 százalékkal emelik a munkabéreket, valamint 350 ezer forint munkavállalói lojalitást elismerő juttatást fizetnek (a Volánbusz Zrt.-nél és MÁV-HÉV Zrt.-nél bruttó 310 ezer forintot),  továbbá 100 ezer forint SZÉP-kártya juttatás minden tagvállalatnál.

A postánál nem mindenki elégedett

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást, mivel szerintük a három évre való elkötelezettség igen sok bizonytalansági tényezőt rejt magában - tudta meg a Napi.hu a szakszervezettől. A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége viszont támogatta a munkáltató javaslatát, így az hatályba lépett.

A megállapodás értelmében 2021-re vonatkozóan 4 százalékos, alanyi jogú alapbérfejlesztés jár azok részére, akik legalább 2021 január 1. óta postai munkavállalók, a kifizetés hatálya 2021 július 1, az emelt összegű kifizetés a júliusi bérrel, augusztusban érkezik.

A postai dolgozók éves szinten 300 ezer forint "teljesítményelismerést", vagy lojalitási bónusz kapnak, melynek kifizetése két részletből áll: az első a júliusi, a második rész a novemberi bérrel érkezik. Alapvetően készpénzt ajánl a munkáltató, aki viszont úgy nyilatkozik, hogy SZÉP- kártyára kéri a juttatást, annak ez nettó összeg, a készpénz nettója pedig csak 199 500 forint.

2022 Január 1-től 9 százalékos alapbérfejlesztés jár, amelynek feltételeiről az aláírok 2021. december 18-ig állapodnak meg. A lojalitási bónusz bruttó 100 forinttal emelkedik, itt nem lehet tudni választható-e SZÉP kártya juttatás, és arról sincs döntés, hogy megmarad-e az idei kedvezmény jövőre.

2023 január 1-től további 2 százalék lesz az alapbéremelés, míg a lojalitási bónusz bruttó 100 ezer forint lesz. Erre az évre vonatkozóan várható módosítás, ha a gazdaság és a Magyar Posta Zrt. eredményei azt lehetővé teszik.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!