Az Eurostat friss, 2020-ra vonatkozó számai szerint tavaly Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb az EU-ban, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke – írja a Portfolio.

Magyarország a maga 106 milliárd eurójával nagyjából a kö2zépmezőnyben foglal helyet, nálunk mintegy 11 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt.

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a teljes államadósságból mekkora részt birtokolnak a háztartások és az őket segítő nonprofit intézmények. Magyarország, ahogy egy éve, most is az előkelő harmadik helyen van az uniós rangsorban, a magyar háztartásoknál több államadósságot csak az olaszok és a portugálok birtokolnak.

Az olaszoknál úgy tűnik, sikerült a korábbi év adathibáját javítani, bár ez alapján is volt némi visszaesés a háztartások által birtokolt adósságállományban, Portugáliában pedig stagnált az állomány.

A teljes listán pedig összegében a lengyel, ír és román lakosság államadósság-állománya nőtt a legtöbbet egy év alatt. Amennyiben az arányokat nézzük, Magyarország az első a sorban: a tavalyi adatok szerint őrizzük vezető helyünket, így a magyar lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül, 24 százalékkal.

Ez a 24 százalék visszaesést mutat a 2019-eshez 27 százalékhoz képest, ami visszavezethető javarészt arra, hogy a MÁP+ piaca érezhetően telítődik, másrészt a pandémia is befolyásolta a számokat, az emberek kevesebb megtakarítást helyeztek el lakossági állampapírokban tavaly.

Hasonló trendet lehet megfigyelni Máltában is, ahol a korábbi, 23% fölötti lakossági arány 19%-ra csökkent, a harmadik helyezett Portugáliánál is visszaesést lehetett látni. Tíz százalék feletti aránnyal a listán ezeken az országokon kívül csak Írország van.

Vannak a listán olyan országok is, nem is kevés, ahol a lakossági állampapír-vásárlás egyáltalán nem honosult meg, 14 tagországban a lakossági arány nem haladja meg az 1%-ot sem a teljes államadósságon belül.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!