Az elvárt béremelést, bérkompenzációt a húsipari vállalkozások jelentős része nem hajtotta végre, illetve nem tudja végrehajtani a szakszervezet működési területén - közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).

A szakszervezet az 2012. évi adóváltozások hatályba lépése után két hónappal szerzett tapasztalatait ismertetve azt közölte, hogy sok munkavállaló nettó bére több ezer forinttal csökkent január 1-től. Sok embernek a januári keresete csökkent az előző havihoz képest, miközben év elején nőtt az infláció. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete fontosnak tartja, – mivel a kompenzáció a várható inflációt nem ellentételezi -, hogy kezdődjenek tárgyalások a reálbér megőrzését biztosító jövedelemnövelésről.

A szakszervezet véleménye szerint több munkahelyen – így a húságazatban is – bizonytalanságot, félelmet kelt, hogy a munkáltató felmondja a kollektív szerződést, vagy olyan változtatásokat kezdeményez, ami a munkavállalóknak jövedelemcsökkenést okoz. A HDSZ elnökségének véleménye szerint ez elfogadhatatlan, mivel veszélyezteti a munkabékét. A szociális partnereknek arra kell törekedni, hogy a keresetek megőrizzék a vásárlóértéküket.

A HDSZ felhívja a munkáltatók figyelmét, tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetésével ne érje újabb hátrány a munkavállalókat. (Az elvárt béremelésről bővebben ide kattintva olvashatnak.)

Forrás: Piac és Profit

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!