A legtöbb tanár semmit nem kapott pedagógusnapra, sokan megalázó és abszurd „jutalmakról” számoltak be a PDSZ felmérésében. A szakszervezet nem is jutalmat, hanem tisztességet béreket követel. A HVG cikke.

Pedagógusnapra minden évben köszöntőleveleket kapnak a tanárok a kormányzati szereplőktől, fenntartóktól. Idén maga a miniszterelnök is írt levelet, amelyben többek között a tanári munkakörülmények javításáról és a pedagógusok megbecsültségéről értekezett. A „vállveregetés” mellett – mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felmérésből kiderült – más jutalom nem járt a tanárok többségének.

Semmit sem kaptunk, Orbán Viktor levelét leszámítva. Azt az Oktatási Hivatal küldte e-mailben.

Ez volt a legtipikusabb válasz arra a kérdésre, amelyet a szakszervezet kapott a néhány napja a tanároknak feltett körkérdésére.

A pedagógusnap kezelése szerintük igen jól mutatja, mit gondol az állam és a munkáltatók a nevelésben-oktatásban dolgozók munkájáról. A tapasztalat pedig az, hogy nem sokat: a válaszadók túlnyomó részénél semmi sem történt e jeles napon, és még a valóban jobb körülmények között dolgozó egyházi és magánintézmények körében sem volt egyáltalán általános a jutalmak, elismerések osztogatása.

A válaszadók mindössze 13 százaléka jelezte, hogy kapott egyáltalán bármilyen jutalomnak tekinthető dolgot az ünnepnap alkalmából. Pénzbeli elismerést (ami sokszor csak pár ezer forintot jelentett) a válaszadók alig több mint 3 százaléka kapott.

Volt, aki egész pontosan 200 forintos jutalomban részesült, ő így kommentálta ezt a gesztust: „Ez nem jutalom, ez megalázás”.

A pénzbeli jutalmak nagyobb része 20 és 70 ezer forint között alakult, és jellemzően egyházi fenntartók fizették ki, illetve akadt néhány óvoda, ahol a települési önkormányzat fizetett jutalmat.

Igen népszerű megoldás volt az egy szem bonbon – ennek értékét egyik kollégánk 100 forintra taksálta –, amit sajátos formában kaptak meg az ünnepeltek: „Valamikor az asztalunkra került a nap során, egyetlen szó sem hangzott el róla.”

Egy másik pedagógus azt írta, így zajlott máshogy a bonbonosztás: „Az asztalra tették a tanáriban, ott találtuk, majd az intézményvezető elárulta, hogy a tankerület küldi.”

PDSZ írása hosszan sorolja a megalázó, már-már abszurd történeteket a különböző „jutalmakról”.

A szakszervezet ugyanakkor hangsúlyozza, nem jutalmakat akar a pedagógusnapon. Mint írják, ragaszkodnak viszont az igazságos és mielőbbi bérrendezéshez. A bértáblát a mindenkori minimálbérhez kell kötni – írják. „Ne fordulhasson elő az, amit 2014 óta folytat a kormány: hogy hagyja elinflálódni közel kétszázezer ember bérét, mert nem hajlandó betartani a 2010-es kampányban tett ígéretét, miszerint a bértábla összegeit a minimálbér növekedésével arányosan növelik! A közalkalmazotti bértábla pedig 2008 óta változatlan, ezért akikre ez vonatkozik, kivétel nélkül minimálbért vagy garantált bérminimumot kapnak, legyenek bármelyik fizetési osztályban.”

Ragaszkodnak továbbá a túlórák nyilvántartáshoz és kifizetéséhez, ami most egyáltalán nem magától értetődő gyakorlat.

„Emberhez méltó munkakörülményeket! Kompetencia, és nem politikai hűség alapján választott vezetőket! Beleszólást a saját intézményünk életébe! Az értelmetlen központosítás megszüntetését! Az állami intézmények lebontásának megállítását! Nyugalmat!” – sorolja további követeléseit a szakszervezet.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!