Ma véget ér az idei tanév. Szabó Zsuzsa szerint az utolsó nap mindenki számára egy csodálatos pillanat, ugyanis nagyon nehéz év áll a tanárok, a diákok és a szülők mögött is. Sajnálatosnak tartja ugyanakkor, hogy a pedagógusbérekből a tanároknak nem lesz pénze nagyobb nyaralásokra, holott szükségük lenne a feltöltődésre, és a pihenésre.

„Mindenki pihenjen egy óriásit, és felejtse el ezt az őrültet”

A mai nappal véget ér a 2020/2021-es tanév. Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy egy nagyon nehéz éven vannak túl nemcsak a diákok és a tanárok, de a szülők is. A tanulóknak rendkívüli körülmények között megszerezniük azt a tudást, amire később építeni fognak; a szülőknek pedig a szokottnál is nagyobb támogatást kellet nyújtaniuk a gyermekeik iskolai boldogulásához.

Fontos látni, hogy itt emberi sorsokról beszélünk – hívta fel a figyelmet az elnök –, ugyanis, ha valakinek ez a tanév nem sikerült, annak később meglesz a következménye. Rámutatott, hogy sok diáknak nem volt adott minden lehetősége az online oktatásba való bekapcsolódáshoz, ezért ők egészen más minőségben és tempóban tudtak csak haladni.

Szabó szerint az idei tanév utolsó napja mindenki számára egy csodálatos pillanat. „Mindenki pihenjen egy óriásit, és felejtse el ezt az őrültet” – üzente az elnök.

Pedagógusbérek

A tanári fizetésekről beszélve az elnök ismertette: ma egy pályakezdő pedagógus nagyjából 150 ezer forint nettófizetést visz haza. Ez Budapesten még albérletre sem elég – mutatott rá az elnök, aki szerint 50-60 százalékos béremelésre lenne szükség, ilyen fizetésre ugyanis senki nem akar jövőt alapozni.

Az elnök felidézte továbbá, hogy korábban törvény szabályozta, hogy a pedagógusok fizetését a mindenkori minimálbérhez viszonyítva számítják ki, ez azonban csak egy évig volt így, aztán megszüntették. Egy nyugdíj közeli pedagógus, aki minden minősítésen átesett, akár 7 millió forintot is veszíthetett ezzel az elmúlt hat év alatt – hangsúlyozta az elnök. „Ezt a pénzt kivették a zsebéből” – tette hozzá.

Szabó nehezményezte azt is, hogy ezekből a bérekből a pedagógusoknak nem lesz pénze nagyobb nyaralásokra a szünetben, amit nagyon sajnál, mert szükségük lenne az élményekre, a feltöltődésre, a pihenésre.

Pedagógushiány

Szabó figyelmeztetett annak veszélyeire is, hogy a magyarországi pedagógusok átlagéletkora ma 55 év. A nők 40 éves nyugdíjba vonulási lehetősége, valamint az irányadó nyugdíj következtében egy idő után már nem lesznek majd pedagógusok a pályán, ilyen fizetés mellett ugyanis egy fiatal sem adja tanításnak a fejét – magyarázta az elnök.

Elmondása szerint a főiskolai, illetve egyetemi pedagógusképzésre jelentkezők csupán 25-30 százaléka helyezkedik el végül a pályán. „Borzasztó nagy veszélyt rejt ez magában” – fogalmazott Szabó.

Pedofiltörvény

pedofiltövénnyel kapcsolatban – mely szabályozná az iskolai szexuális felvilágosítást is – az elnök hangsúlyozta: véleménye szerint a gyermekbántalmazás a legnagyobb bűn, és a lehető legkeményebben kell fellépni ellene. Ugyanakkor a másság elfogadását, az érzékenyítést is nagyon fontosnak tartja, és úgy véli, ez téma kell, hogy legyen nemcsak a családokban, de az iskolában is, hiszen a mindennapi életben is jelen van.
Az elnök szerint egyébként sosem szerencsés, amikor megmondják, hogy mit kell, és mit nem kell; mit szabad, és mit nem szabad.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!