Már megjelent a részletes tájékoztatás és a jelentkezési lap is a járvány sújtotta önfoglalkoztatók egyszeri támogatásának igényléséhez. Alapfeltétel viszont, hogy éppen a lezárások időszakában fel tudják mutatni, hogy bevételük legalább 30 százaléka a kedvezményesként megjelölt tevékenységből származott - vagyis az igazán bajba jutottakon úgy tűnik nem segít ez a kormányzati intézkedés – írja a napi.hu.

A garantált bérminimummal megegyező összeget, 219 ezer forintot kaphatnak a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenységet folytató önfoglalkoztatók - jelentette be a napokban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az egyszeri támogatás az ITM szerint mintegy 100-120 ezer érintett, mások mellett például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyítheti meg az újraindulást.

Azóta megjelent az az egyoldalas kérelem is, amit korábban ígértek, és amelyből a támogatás minden részlete megismerhető. Ennek áttekintése után azonban nagyon sokan érezhetnek csalódottságot: alapvető előírás például, hogy az önfoglalkoztatók akkor kaphatják meg még ezt a nem egészen 220 ezer forintot, ha bevételük a 2021. június nyolcadika vagy a 2020. november tizenegyedike előtti hat hónapban legalább 30 százalékban a kedvezményezettként megjelölt főtevékenységből származott.

Sok potenciális érintitett azonban mégis kieshet e támogatotti körből - írja az Azenpenzem.hu olvasói visszajelzések alapján. A járvány miatti korlátozások időszakában (amit jócskán lefednek a jogszabályban előírt időintervallumok) ugyanis sokan kénytelenek voltak más tevékenység után nézni, de még az is hoppon maradhat, aki nem csukta be a cégét, de a megélhetéséhez szükséges pénzt máshonnan pótolta. Vagyis, ahogy egyik olvasójuk fogalmazott: azoknak jó ez az egész, akik képesek voltak családi segítséggel vagy a tartalékaikból talpon maradni, az igazán rászorultak megint kimaradnak.

Bár az igénylési lap az ígéretnek megfelelően elég egyszerű, ez már egyáltalán nem igaz azonban az állami elvárásokkal. A támogatást kérőknek mindenféle nyilatkozatot kell tenniük, amelyeket 26 pontban részleteznek a jogalkotók. A jogosultság, de akár a hozzájárulások hiánya, illetve hiányossága esetén a támogatást kamattal növelten kell visszafizetni. Ha ezt valaki nem teszi meg, akkor akár végrehajtást is indíthatnak ellene.

Tudomásul kell azonban azt is venni, hogy amennyiben a támogatást „a járási (fővárosi kerületi) hivatal érdekkörében felmerült okból jogalap nélkül” vette fel az igénylő, akkor azt a felróhatóság, illetve kötelezettségszegés vizsgálata nélkül, az erre irányuló felszólítást követően – az abban megjelölt határidőben – köteles a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap számlájára visszafizetni.

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!